Burgemeester Melis van de Groep laat Ruud van Diermen weten dat hij een ridderorde krijgt.
Burgemeester Melis van de Groep laat Ruud van Diermen weten dat hij een ridderorde krijgt. Jan Erkelens

Ridderorde voor visspecialist

'Van Diermen is al meer dan 40 jaar in Leusden'

LEUSDEN Eigenaar Ruud van Diermen van visspeciaalzaak Ru-vis in winkelcentrum De Hamershof is vrijdag 1 mei in zijn woonplaats Spakenburg koninklijk onderscheiden. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Daan Bleuel

Burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten-Spakenburg kwam het goede nieuws persoonlijk bij de familie brengen. Van Diermen: ,,Ik was natuurlijk enorm verrast. Ik was toevallig een dag vrij. Hoewel, achteraf denk je wat is toeval?’’


DAGJE VRIJ De Spakenburger had die week hard gewerkt. ,,En toen zei een collega, ‘neem vrijdag lekker een dagje vrij!’. Dat vond ik wel een goed idee’’, aldus Van Diermen. ,,Maar om kwart over tien stonden de kinderen ineens op de stoep en even later stond de burgemeester voor de deur!’’


Door de bijzondere omstandigheden, in verband met de coronacrisis, verliep de uitreiking van de ridderorde anders dan normaal. Er was geen speciale bijeenkomst in het gemeentehuis en een ferme handdruk van de burgemeester -die er toch een beetje bij hoort- bleef noodgedwongen ook achterwege. Burgemeester Melis van de Groep kwam wél persoonlijk op bezoek, om op gepaste afstand duidelijk te maken wat het doel van zijn komst was. ,,Het heeft zijne majesteit behaagd...'' zijn de formele woorden die de uitreiking van een koninklijke onderscheiding doorgaans vergezellen.


Van Diermen werd onderscheiden vanwege een groot aantal bezigheden voor de Spakenburgse gemeenschap. Zo is hij al bijna 35 jaar bestuurslid (en de laatste jaren ook voorzitter) van de Spakenburgse Vishandel Vereniging.

Daarnaast is Van Diermen initiatiefnemer en organisator van de landelijke Visbeurs van de Spakenburgse Vishandel Vereniging. ,,En dat doe ik ook alweer een jaar of 30’’, aldus Van Diermen.

IJSSELMEERVOGELS Landelijk is Van Diermen verder nog actief als commissielid van het Productschap Vis en bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten. Ook is de Spakenburger ouderling van de Gereformeerde Kerk Spakenburg-Noord geweest. Voor voetbalvereniging IJssselmeervogels organiseerde Van Diermen een aantal jaren veilingen. ,,Ik ben een echte rooie, wat dat betreft’’, zegt hij daar zelf over.


Van Diermen is al meer dan 40 jaar actief in Leusden. Eerst met een kar, later ook met een eigen winkel in De Hamershof. ,,Ik breng hier al 40 jaar meer dan 8 uur per dag door. Dus ik voel me ook wel een beetje Leusdenaar’’, aldus Van Diermen die trots zegt te zijn op de onderscheiding. Hij blijft tegelijkertijd nuchter: ,,Je doet dit soort dingen niet voor een koninklijke onderscheiding. Maar het is wel leuk als ze aan je denken!’’

De overhandiging van de onderscheiding zelf gebeurt op een moment dat de beperkende maatregelen rond de coronacrisis zijn opgeheven.