De afwerking van het laatste deel van de renovatie volgt de komende dagen.
De afwerking van het laatste deel van de renovatie volgt de komende dagen. Arnoud J Spaaij

Hessenweg gaat eerder open

'Het feestje volgt'

ACHTERVELD De oplevering van de renovatie van de Hessenweg in de dorpskern van Achterveld was bedacht voor juli van dit jaar. Maar na bijna anderhalf jaar is het project nu al nagenoeg afgerond. Nog een mooie afdeklaag en wat cosmetische perfectie en het verkeer kan weer rijden.


Arnoud J Spaaij

Wethouder Wim Vos zal volgende week de Hessenweg officieel openstellen. Dat had met een feestelijke middag moeten gebeuren, maar ook hiervoor kan door de corona geen bijeenkomst worden georganiseerd. Toch zal het moment niet ongemerkt voorbij gaan.


BEGRIP OMWONENDEN Ongemerkt is het project sowieso niet. Het vervangen van het oude riool voor 1.600 meter vuilwater-en 1.600 hemelwaterriool gaf flink veel overlast voor het dorp. ,,Niet alleen voor aanwonenden”, bevestigt Marcel Schimmel, directievoerder bij gemeente Leusden. Schimmel had een flinke klus aan het project. Het dagelijks leven in Achterveld moest doorgang vinden, maar ook woon-werkverkeer uit de regio maakt veel gebruik van de Hessenweg. ,,De medewerking en het begrip van bewoners heeft zeker geholpen bij het vlotte verloop. In het laatste traject konden we grotere werkvakken toepassen dat heeft geholpen. En ook zorgde de rust door de corona voor sneller verloop van de werkzaamheden."

Bij aanvang van de werkzaamheden waren de verkeersmaatregelen draconisch. ,,De verkeersstroom kwam inderdaad bijna tot stilstand", bevestigt Schimmel, ,,de maatregelen waren eigenlijk te succesvol maar dat hebben we aangepast. Omleidingen gaven soms flink overlast maar ook daarop reageerden bijna iedereen begripvol. Daardoor konden de mensen de winkels en horeca in het dorp toch weer vinden."


MEER VERNIEUWING De renovatie midden in het dorp verliep aanvankelijk minder snel. Schimmel: ,,Vooral de kabels en leidingen bleken in het wegvak ter hoogte van de kerk niet onder het oude wegdek van de Hessenweg te liggen waar ze aangegeven waren. Dat gaf wel problemen. En ook het onderzoek naar munitie gaf flink wat vertraging. Gelukkig zijn er geen explosieven gevonden."

Wie deze week langs de werkzaamheden wandelt kan zich wellicht moeilijk voorstellen dat vanaf donderdag 21 mei de Hessenweg weer open is voor alle verkeer. Tussen de kruising Hessenweg - Ruurd Visserstraat en de Helweg wordt nog voor het weekeinde een toplaag asfalt aangebracht. ,,Daarna zijn er nog wel wel wat andere werkzaamheden", voegt Schimmel toe, ,,de parkeerplaats tegenover het sportveld wordt vernieuwd, op de Klettersteeg zijn we nog wel even bezig en er komt een, van de auto’s gescheiden, fiets-voetpad naar de voetbal. En de gemeente Barneveld gaat nog met de Klettersteeg aan het werk."


RESULTAAT Schimmel kijkt tevreden terug op het project. Het was ingrijpend, maar het resultaat is er naar vindt hij. ,,Dankzij medewerking van iedereen. Ook de inzet van buurtconciërge Joost Frankort door aannemer Van Schoonhoven Infra hielp daaraan mee. We merkten echt dat veel mensen dat zeer hebben gewaardeerd. Ja, ik denk dat het mooi is, sfeervol ook. En een echt openingsfeestje, dat komt later nog."