De ambassadeurs leggen een krans op het Sovjet Ereveld.
De ambassadeurs leggen een krans op het Sovjet Ereveld. Jeroen Hendriks/Stichting Sovjet Ereveld

Ambassadeurs leggen krans bij graf

Respect voor soldaten uit Sovjet-Unie

LEUSDEN De ambassadeurs van Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Wit-Rusland hebben zaterdagochtend op het Sovjet Ereveld in Leusden ieder een krans gelegd. Ze toonden daarmee hun respect voor de 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie die er begraven liggen.


Het Nederlandse ministerie van defensie werd vertegenwoordigd door luitenant-kolonel Peter van Stee. Ook burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en Lucas Bolsius van Amersfoort legden een krans. De ceremonie werd afgesloten door Remco Reiding en Alex Engbers van de Stichting Sovjet Ereveld. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kon er geen publiekelijke herdenking plaatsvinden. De videobeelden van de kranslegging zijn vanaf zaterdag te zien op de website van de Stichting Sovjet Ereveld: www.sovjet-ereveld.nl.


,,Zo kunnen veel mensen die het Ereveld jaarlijks bezoeken er op deze bijzondere dag in elk geval op afstand toch bij zijn’’, zei directeur Remco Reiding.In Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken wordt op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland gevierd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 26 miljoen militairen en burgers van de Sovjet-Unie om het leven. ,,Het is belangrijk dat we beseffen welke enorme offers de volkeren van de Sovjet-Unie hebben gebracht’’, zei Reiding. ,,In het bijzonder mogen we de 865 oorlogsslachtoffers die op dit Ereveld in Nederland begraven liggen niet vergeten.’’


Afbeelding
Afbeelding