De 'missing man formation' ging precies over het huis van Frans Nobels.
De 'missing man formation' ging precies over het huis van Frans Nobels. Vliegclub Flevo

Bijzonder eerbetoon in lucht

'Frans Nobels was 70 jaar vliegenier'

LEUSDEN Een bijzondere formatie van vliegtuigen vloog vorige week over Leusden. Om precies te zijn over het huis van de begin dit jaar overleden vliegenier Frans Nobels. De vliegtuigen van Vliegclub Flevo vlogen dan ook in de missing man formation.


Arnoud J Spaaij

Heel wat Leusdenaren zullen vorige week vrijdag rond 16:30 uur omhoog gekeken hebben. De formatie van drie propellervliegtuigen vloog op ongeveer driehonderd meter vanuit het noorden over de Eurowoningen. Op dat moment voerde het linker vliegtuig een break-off uit waarmee het afboog naar boven, richting de zon. De eresaluut uitgevoerd door de leden van Vliegclub Flevo is bijzonder en dat is niet voor niets. Frans Nobels was lid van de vliegclub en ook voor zijn beroep zijn leven lang vliegenier.


Nobels overleed begin dit jaar op eenennegentig jarige leeftijd. Tot eind vorig jaar vloog hij nog. ,,Zeventig jaar heeft hij gevlogen. Een unicum,” zegt zijn vrouw Wicky Nobels, ,,Ik vond het dan ook echt heel fijn. De mensen die in de vliegtuigjes zaten, die ken ik ook zo verschrikkelijk goed. Dat maakt het zo warm. Het is echt een saluut.”


LEVENSREDDEND Frans Nobels had door zijn lange staat van dienst een een bijzondere plek in de vliegclub. Hij was hoofd-vlieginstructeur, mede oprichter van het formatievliegen dat nog iedere week wordt gedaan. Een indrukwekkend curriculum vitae op internet laat chronologisch zijn carrière zien. ,,Frans is geboren voor het vliegen en in het harnas gestorven,” zegt Wicky Nobels. ,,Hij zat in het jappenkamp. En toen dat gebombardeerd werd dacht hij 'De volgende keer als er vliegtuigen overgaan zit ik daar boven, daar in een vliegtuig.' Hij was niet opgeleid voor de burgerluchtvaart en door zijn tijd bij de Luchtmacht was hij een enorme precies in procedures. Die gebruikte hij bij het lesgeven. Hij zat ook in een tijd waarin het nog veel pionieren was. Dus heeft hij ook allerlei protocollen opgezet. Zijn manier van werken was levensreddend.”

BUSH PILOOT De ervaring die Nobels opdeed was niet uitsluitend bij defensie. Hij vloog een aantal jaren in helikopters als bush-vlieger in onder andere Canada. Het leven van Frans Nobels lijkt een jongensboek. Piloot worden is de droom van menig kind en voor Nobels gold dat het ook nog een aantal keren echt spannend werd.


,,Drie keer begaf zijn motor het in de Rocky Mountains en wonder boven wonder heeft hij dat na kunnen vertellen,” vertelt zijn vrouw, ,,In de woestijn moest hij een noodlanding maken en werd gevonden door de bedoeïenen en hij maakte de eerste schuimlanding in Nederland.”


JE MAG MEE Nobels trok voor zijn beroep de hele wereld over. “Ja zeker. En ik ging met hem mee, zegt Wicky, “Hij zei dan tegen me 'Je mag mee, maar je hoeft niet,' en ja wat doe je dan? Ik ging dan maar mee. En ik ben hartstikke blij dat ik het gedaan heb.”


Wicky Nobels heeft vele mooie herinneringen aan het leven met Frans: “Ja natuurlijk. Al bibberde ik van angst en ellende ik ben heel blij dat ik het allemaal meegemaakt heb.”