Menno Majolee (op archieffoto) mag met zijn teamgenoten blijven dromen van een profclub als tegenstander in het bekertoernooi.
Menno Majolee (op archieffoto) mag met zijn teamgenoten blijven dromen van een profclub als tegenstander in het bekertoernooi. Foto Rinus van Denderen

Roda’46 start seizoen met [mooie stunt] in beker

Zo komt de tegenstander van afgelopen zaterdag uit in de derde divisie (zondag) en dat houdt een klassenverschil van twee in. ,,Ja, je kan gerust spreken van een stunt. We moesten diep gaan, maar hij smaakt lekker.”

Het zaterdagteam van Roda’46 mocht in de KNVB-beker uitkomen, omdat ze afgelopen jaar een periodetitel hadden gepakt en daar was vooral de penningmeester erg blij mee. Zo is er leuk geld te verdienen in de landelijke beker, al gaan de spelers vooral voor het sportieve aspect. Nou, dat was zaterdag te zien. Het voetbal was dan misschien niet al te goed, maar de aanwezige supporters kregen een spannend duel voorgeschoteld. Zo lieten de Leusdenaren zien ook een echte vechtmachine te zijn en werd tegen ADO’20 negentig minuten lang de nul gehouden.

Dat gebeurde met hangen en wurgen, maar de ploeg van Kooijman slaagde er wel in. Daardoor was een verlenging nodig en daarin sloegen de bezoekers na drie minuten al toe. ,,Toen dacht ik wel even dat we verslagen waren”, blikt de oefenmeester terug. ,,We hadden de gehele wedstrijd nauwelijks iets gecreëerd, maar gaven ook niet heel veel weg. Pas na de rust in de verlenging besloten we meer druk vooruit te geven en stuurden we verdediger Oscar Cardoze door naar voren.”


IETS EXTRA’S Deze tactische zet bleek een gouden, want de linksbenige speler maakte in de 119de minuut de gelijkmaker. ,,Weet je wat het is”, lacht Kooijman. ,,Oscar is misschien niet de meest technisch begaafde speler, maar brengt iets extra’s. Iets wat we bij Roda’46 niet hadden. Hij is sterk, gaat altijd vol het duel in en durft ook uit te delen. Dat zag je bij de gelijkmaker ook. Hij gooide zijn lichaam in de strijd en won daardoor het duel en kon voor ons scoren. Dat was fantastisch.”

Door de gelijkmaker in de ‘dying seconds’ konden beide ploegen zich opmaken voor een strafschoppenreeks en dat is voor de trainer altijd een interessant moment. Welke spelers staan er op zo’n belangrijk moment op en wie pakken hun verantwoordelijkheid? ,,Dat deden ze eigenlijk allemaal. We hadden al snel een lijstje van zeven en dat zie ik graag.”

Eén persoon had geen enkele keuze en moest er gewoon staan; Daan Broere. De doelman van de Leusdenaren deed waarvoor hij stond en pakte een strafschop. ,,We hebben op de training voor dit duel wel allemaal even een strafschop genomen, maar dan zit er geen druk op”, weet ook Kooijman. ,,Wij missen dan wel een penalty, maar zij ook en Daan pakt er eentje. Het is dan extra mooi dat Oscar het af kon maken.”


QUICK BOYS Want de man die Roda’46 een strafschoppenreeks bezorgde, mocht ook de eventuele winnende penalty nemen. Cardoze twijfelde niet, nam een aanloop en schoot zijn ploeg naar de volgende ronde van de KNVB-beker. Een enorme stunt, want de eersteklasser schakelde een ploeg uit de derde divisie uit. In de tweede voorronde van de nationale beker speelt Roda’46 op 6, 7 of 8 oktober een uitwedstrijd bij het grote Quick Boys. De ploeg uit Katwijk komt uit in de tweede divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. ,,Toen ikzelf assistent was bij Katwijk, speelden we tegen hen de derby. Dan stonden er achtduizend man op het schitterende complex. Het is mooi dat wij nu met Roda’46 daarheen kunnen gaan. Dat zijn toch wel de mooiere potjes.”

Toch wil Kooijman nog niet te ver vooruitkijken. Momenteel zit de ploeg nog altijd in de voorbereiding en was zaterdagmiddag een slijtageslag. ,,Maar”, zegt hij terecht. ,,Dit werkt als doping. We moesten enorm diep gaan, maar geeft natuurlijk wel een boost. Je wint van een ploeg die hoger speelt en komt in de volgende ronde van de KNVB-beker. We moeten deze week bekijken wat de schade is en dan gaan we gewoon verder waarmee we begonnen waren.”


EERSTE VIER Aankomend jaar wil Roda’46 wederom een rol van betekenis spelen in de eerste klasse. Het woord kampioenschap wordt niet uitgesproken, maar een plek bij de eerste vier moet haalbaar zijn denkt de oefenmeester. Topscorer Nigel van Zelst vertrok dan wel, maar de club haalde Thierry van der Kooye bij AFC weg. Het ervaren aanspeelpunt zorgt voor iets extra’s: ,,Net als Oscar brengt hij body. Het zijn alle twee geen typische Roda’46-spelers, maar dat is juist wat we zochten. Zij hebben iets extra’s en daar gaan we profijt van hebben. Deze selectie kan meedoen om de bovenste plaatsen, alleen moeten ze wel dat vertrouwen hebben. Geloof in eigen kunnen, zeg maar. Hebben ze dat; dan wordt het een mooi seizoen.”

Wat er ook gebeurt, het KNVB-bekertoernooi kan al niet meer stuk. Maar voor wie voorzichtig durft te dromen: bij een winstpartij op Quick Boys kan straks ook een betaald voetbalorganisatie geloot worden...