Shanna de Jong: ,,Ik wilde de rampspoed die ons ten deel was gevallen, omzetten in iets positiefs."
Shanna de Jong: ,,Ik wilde de rampspoed die ons ten deel was gevallen, omzetten in iets positiefs." Mariska Stehouwer

Handboek vroeggeboorte

27 oktober 2020 om 15:54

Shanna de Jong schreef het boek dat ze zelf zo had gemist

LEUSDEN Na de vroeggeboorte van haar jongste zoon had Shanna de Jong veel onbeantwoorde vragen. De Leusdense ging op zoek naar antwoorden onder ervaringsdeskundigen, neonatologen, jeugdartsen en gynaecologen. Het resultaat van haar zoektocht eindigde met het maken van een boekwerk vol informatie, het ‘Handboek vroeggeboorte’, van de zwangerschap tot aan het eerste levensjaar. Ze schreef het boek dat ze zelf zo had gemist.

Mariska Stehouwer

De periode van het zelf ziek zijn van de zwangerschap, de vroeggeboorte van haar zoon en langdurige ziekenhuisopnames in het Meander Medisch Centrum en het Wilhelmina KinderZiekenhuis werd vooral gekenmerkt als een periode met veel vragen. Antwoorden kwamen er soms maar lang niet altijd volledig. Daar wilde ze geen genoegen mee nemen en probeerde met een eigen zoektocht haar antwoorden te vinden. ,,Naast mijn eigen behoefte om de antwoorden te vinden dacht ik ook dat ik vast niet de enige ouder zou zijn met deze vragen rondom een vroeggeboorte.”

Dat bleek ook wel aan de bereidheid van andere ouders met een te vroeg geboren kindje en artsen om mee te werken aan een interview. ,,Iedereen die ik heb benaderd wilde direct meewerken en gaf het belang van een dergelijk boek aan. Met name ouders gaven aan dat ze zelf rondom de vroeggeboorte van hun zoon of dochter graag meer informatie voorhanden hadden gehad en dat ze daarom graag wilden meewerken aan mijn boek.”

VERWERKINGSPROCES Op de vraag hoe zij als ervaringsdeskundige het hele onderzoek- en schrijfproces heeft ervaren antwoordt ze: ,,Het was enerzijds heilzaam, haast louterend maar anderzijds was het schrijven van zo’n dik boek ook gewoon ambachtswerk. Het was veelal toch een kwestie van simpelweg achter mijn laptop blijven zitten. Wel had ik een heel duidelijk doel voor ogen. Ik wilde namelijk de rampspoed die ons ten deel was gevallen, omzetten in iets positiefs.”

,,In eerste instantie leverde het onderzoek me vooral nog meer vragen op. Veel situaties zijn namelijk niet zo zwart-wit als dat ze in eerste instantie lijken. Gaandeweg vielen er echter wel steeds meer puzzelstukjes op hun plaats en raakte ik alsmaar meer gefascineerd door het onderwerp. Ik ben destijds niet heel bewust een verwerkingsproces aangegaan al heeft het schrijven van dit boek daar natuurlijk wel aan bijgedragen. Het voelde eerder alsof ik dit moest doen. Pas later begon ik in te zien dat dit misschien mijn manier was om grip te krijgen op wat ons is overkomen. "

SCHRIJFWEDSTRIJDEN Vijf jaar geleden besloot De Jong om niet meer voor de klas te staan als docent Nederlands maar zich steeds meer te richten op het schrijven van zowel fictie als non-fictie. Het afgelopen jaar heeft ze meegedaan aan diverse schrijfwedstrijden. Zij werd onder meer genomineerd bij de Baarnse Literatuurprijs.


[Lees een uitgebreid verhaal op www.leusderkrant.nl.