Landmachtoefening Zebra Sword

LEUSDEN De landmacht houdt van 26 oktober tot 11 november een grote oefening. Vanwege COVID-19 is de oefening verplaatst van Duitsland naar Nederland.


Militairen van vier landmacht-brigades bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Vanwege COVID-19 is de oefening van Duitsland naar Nederland verplaatst.

De eenheden oefenen in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om het risico op COVID-besmetting te verkleinen vermijden de eenheden hierbij wel zoveel mogelijk contact met omwonenden.

De landmacht oefent op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt mensen om afstand te houden en oefenende eenheden niet op te zoeken. De landmacht verwacht verder weinig overlast te veroorzaken.

Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten. Op 22 oktober gingen meer dan twintig gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard II bergingstank, van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort.


[Meer informatie staat op www.leusderkrant.nl of op www.leusden.nl.