Het boek telt 130 pagina’s vol met verhalen over de historie van Eemkwartier.
Het boek telt 130 pagina’s vol met verhalen over de historie van Eemkwartier. Eemkwartier

Boek over 'Honderd Jaar Imkeren in Eemland'

LEUDSDEN Ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de bijenhoudersvereniging Eemkwartier is een boek samengesteld met als titel Honderd Jaar Imkeren in Eemland. Het rijk geïllustreerde boek telt 130 pagina’s vol met verhalen over de historie van Eemkwartier en haar imkers.


Het is een boek over drie generaties imkers, over de vele veranderingen die zich in de imkerij voltrokken zoals de veranderde motieven om bijen te gaan houden. Naast het wel en wee van de bijenhoudersvereniging, is het vooral een boek met verhalen van en over oude en jonge imkers.

Wie het boek doorbladert, kan zich haast niet voorstellen dat er in 1721 nog een heuse 'bijenoorlog' woedde tussen Amersfoort en Soest. Uiteraard waren het niet de bijen die elkaar naar het leven stonden - voor hen is er in onze omgeving genoeg te halen, en toen zeker. Het waren de penningmeesters van de respectievelijke gilden die beiden recht meenden te hebben op achttien stuivers van een imker uit De Bilt. De betrokken imkers en notabelen hadden zich toen waarschijnlijk niet kunnen voorstellen dat de bijenhoudersverenigingen ,waar hun gilden de voorlopers van waren, uiteindelijk in 1971 samen in één vereniging verder zouden gaan...

Interessant is te lezen welke invloed de bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog op het imkeren had. Ook de interviews met imkers of met hun kinderen leverden boeiende en soms ontroerende verhalen op. Dit en meer is te lezen over imkeren in onze regio in het boek Honderd Jaar Imkeren in Eemland.


[In de maand oktober is het nog mogelijk voor het boek in te schrijven tegen een gereduceerde prijs via de website 100jaarimkeren.nl.