'Warming stripes', klimaatstreepjescode, geeft indruk van klimaatopwarming (KNMI).
'Warming stripes', klimaatstreepjescode, geeft indruk van klimaatopwarming (KNMI). KNMI

Klimaatstreepjescode vertelt: van koel naar warmer

29 november 2020 om 21:51

LEUSDEN Cijfers kunnen ons veel vertellen over trends, maar je moet ze wel lezen, begrijpen en interpreteren. Hoeveel makkelijker is het als in één oogopslag duidelijk is, wat de cijfers betekenen? Het KNMI heeft dat nu gedaan met de cijfers over de klimaatopwarming.


STREEPJESCODE Deze klimaatstreepjescode, te vinden op knmi.nl, maakt met blauwe en rode strepen in één oogopslag de klimaatopwarming zichtbaar evenals de jaar-op-jaar-variaties. In De Bilt varieerde de gemiddelde temperatuur van 7,8 (1963) tot 11,7 graden Celsius (2014). In 2019 was dat 11,2 graden Celsius. De code laat zien dat het in Nederland nu gemiddeld zo’n 2 graden warmer is dan een eeuw geleden. Ieder verticaal streepje staat voor één jaar en de kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. Je merkt dat aan het eind van de meetreeks de kleuren veel ‘warmer’ zijn.


BEDENKER De klimaatstreepjescode heet ook wel 'warming stripes' en is bedacht door klimaatwetenschapper Ed Hawkins. Daarmee brengt hij de langjarige trend van temperaturen onder de aandacht. Op zijn weblog, het Climate Lab Book, publiceerde hij deze krachtige klimaatvisualisatie voor de wereldwijde gemiddelde temperatuur.


Wilt u weten hoe u eenvoudig een bijdrage kunt leveren aan een beter klimaat? Kijk eens op https://www.degroenebelevenis.nl/page/7085/een-groene-tuin.html