De kalversector heeft het momenteel lastig.
De kalversector heeft het momenteel lastig. Hans Sterkendries

Kalversector in zwaar weer

1 december 2020 om 01:52

Sector leidt enorme verliezen

LEUSDEN Kalverhouders in de regio hebben het financieel erg zwaar. Vooral door sluiting van de horeca op Europees niveau leidt de sector, flink vertegenwoordigd in deze regio, enorme verliezen.

Wouter van Dijk

,,Daar komt bij dat er sterke wensen zijn om te verduurzamen en uitstoot te verlagen, maar dat kan alleen als je kunt investeren.’’ Dat zegt Jaap Kok, bestuurslid van LTO Gelderse Vallei en eigenaar van een bedrijf met 1250 witvleeskalveren aan de Hessenweg, net buiten Barneveld.


EXPORT VALT STIL Kalfsvlees wordt vooral gegeten in landen als Italië en Frankrijk, maar omdat de horeca daar door de coronacrisis net als in Nederland te maken heeft met verplichte sluiting, is de export van kalfsvlees al geruime tijd nagenoeg stilgevallen. ,,Voor bedrijven die onder contract werken voor bijvoorbeeld VanDrie Group of Denkavit, valt de schade op dit moment nog enigszins mee. Maar duurt dit langer, dan zullen de kosten sectorbreed steeds meer in de papieren lopen. Die financiële schade moet wel een keer ergens terugverdiend worden.’’

Bij verschillende bedrijven komt het inmiddels voor dat stallen geregeld een periode van twee maanden leeg staan, om zo kunstmatig de markt wat te verlichten.

LTO Gelderse Vallei omvat elf gemeenten: Ermelo, Putten, Nijkerk, Barneveld, Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Scherpenzeel, Renswoude, Ede en Wageningen.


NOODSTEUN Kok pleit er dan ook voor dat de overheid voor deze sector met noodsteun over de brug komt. ,,Vooral omdat tegelijkertijd de dringende wens is dat we als sector meer inzetten op verduurzaming en het terugbrengen van CO2-uitstoot. Boeren willen dat ook graag, maar dat kan alleen met behoorlijke investeringen en juist daar is nu geen geld voor.’’

VLEES VAN DE KALVERHOUDER Om de financiële positie van de sector te verbeteren, lopen sinds enige tijd lokale initiatieven om de verkoop van kalfsvlees in Nederland te verbeteren.


[Een uitgebreider Premiumverhaal is voor abonnees te lezen op onze website www.leusderkrant.nl.