Afbeelding
Raad van Kerken

Kerk zijn in corona tijd

27 januari 2021 om 11:37


LEUSDEN Door de corona maatregelen liggen veel activiteiten van de kerken stil. De diensten gaan door met een handje vol bezoekers, maar andere ontmoetingen, vergaderingen, koffie drinken, kringwerk - het moet allemaal wachten. Voor de kerken een spannende tijd, om nieuwe wegen te zoeken en andere manieren om kerk te zijn. In plaats van een activiteiten overzicht, deze maand een interview met Gerard van Amerongen, voorganger van de Evangelische Gemeente Leusden.



Het jaar 2020 staat vooral in het teken van het corona virus. Hoe komt u met uw gemeente door deze tijd heen?

Voor iedereen is dit een tijd van verwarring. Voor ons als gemeente dus ook. Het is zo onnatuurlijk om niet samen de God te kunnen aanbidden over wie je zó gepassioneerd bent. Dat is een dilemma waar elke kerk mee worstelt. Wij volgen de overheid en zoeken naar manieren om toch samen te kunnen komen.

Het kabinet spreekt over het nieuwe normaal. Hoe ziet dat er uit in de Evangelische gemeente?

Social distancing is niet normaal. God heeft ons geschapen om samen ons leven te delen. Om elkaar te omhelzen en onze liefde voor elkaar tot uitdrukking te brengen. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je in tijden van crisis elke voorzorgmaatregel aan je laars lapt. Daarom houden wij ons net als ieder ander aan de 1,5 meter regel, handen wassen en niet omhelzen.

Ook ons gemeentezijn is behoorlijk veranderd. Aan het begin van dit jaar hadden wij de indruk dat wij onze aandacht wat meer moesten verleggen naar samenkomsten bij de mensen thuis. Door de lockdown kregen we de tijd om daar verder over na te denken en dat uit te werken. We kwamen al gauw op het spoor van de eerste gemeente in het boek Handelingen. Zij wist als geen ander hoe gemeente te zijn in moeilijke tijden. En dat gebeurde vooral in de huizen, niet in de tempel. Dat was de plaats waar ze elkaar opbouwden in het geloof, elkaar steunden en voor elkaar zorgden. Dit patroon zijn we gaan uitwerken. En op dit moment is het zo dat wij twee maal per maand op zondagochtend in kleine groepjes thuis en twee maal gezamenlijk in De Til samenkomen.

Hoe vonden de gemeenteleden de veranderingen?

Een verandering gaat niet vanzelf, we zijn allemaal gewoontedieren. Toen we elkaar een tijdje niet meer konden ontmoeten vanwege de lockdown begon iedereen de noodzaak van de veranderingen in te zien. Misschien juist wel vanwege de voordelen van het samenkomen in de huizen: het is veel persoonlijker en het vraagt minder inspanning van de mensen die elke zondag weer moeten zorgen dat de dienst gehouden kan worden. We hebben nu ervaring opgedaan en die zijn zeer positief.

Op één van de twee zondagen dat we collectief samenkomen hebben we een studieochtend over de eindtijd gebeurtenissen waarin we de huidige actualiteiten leggen naast wat de bijbel er over zegt en hoe we ons kunnen voorbereiden op de wederkomst van de Here Jezus.

Heeft de kerk volgens u een toekomst?

Jazeker, zolang de gemeente van Christus op de aarde is, is het de enige plaats waar mensen het goede nieuws kunnen horen dat de komst van het Koninkrijk van God aanstaande is. Maar ik sluit niet uit dat op een dag de kerk op de één of andere manier ondergronds zal gaan, zoals in landen als China, Noord-Korea of Iran. Maar juist de ervaring in die landen is dat het Christendom in tijden van verdrukking enorm groeit. En dat is de hoop die we hebben voor de nabije toekomst.

Wat raadt u de lezers aan om te doen de komende tijd?

Er is momenteel zoveel onzekerheid en angst in de harten van de mensen. Mijn advies is om te komen tot Hem die onze harten kan vullen met vrede en innerlijke rust. Jezus Christus is de stabiele Rots waarop elk mens zijn of haar leven mag bouwen, niet alleen in het leven hier en nu, maar ook in het eeuwige leven. Ooit zei een prediker: elk mens komt in een eeuwig leven: hetzij in de zaligheid hetzij in de rampzaligheid. Het verschil is de Here Jezus Christus. Met veel liefde willen we elke lezer helpen om antwoorden te vinden op de vragen die velen hebben in deze onzekere tijd.