Op heel wat huizen in de omgeving hangen inmiddels nestkastjes.
Op heel wat huizen in de omgeving hangen inmiddels nestkastjes. Arnoud J Spaaij

Veel vleermuizen in het dorp

2 december 2020 om 14:53

'Combikasten met vleermuizen en zwaluwen'

ACHTERVELD De laatste tijd verschijnen op steeds meer gevels nestkastjes voor vogels en vleermuiskasten. Het zijn met name woningen van Woning Stichting Leusden waar de kasten worden opgehangen.


Arnoud J Spaaij

Woning Stichting Leusden is al langere tijd bezig met het verduurzamen van de woningen waar WSL zorg voor draagt. Meer dan 2.500 woningen in de gemeente moeten energielabel C krijgen. Daarvoor worden meerdere aanpassingen gedaan afhankelijk van wat per type woning nodig is. Bij een groot aantal woningen wordt het dak geïsoleerd. De Flora- en faunawet verplicht eigenaren van woningen bij renovatie, bouw of verbouw rekening te houden met de omgeving. Als de geplande werkzaamheden invloed hebben op het leven van dieren en/of planten moeten negatieve effecten worden gecompenseerd.


DWERGVLEERMUIZEN De firma Sweco deed in opdracht van WSL op meerdere plaatsen onderzoek hiervoor. In onder andere Achterveld op en rond Wagenberg, maar ook woningen aan de Pater Stormstraat en omgeving bleek uit onderzoek dat bijvoorbeeld dwergvleermuizen, mussen en zwaluwen gebruikmaken van de woningen van WSL.


Werk aan het dak en aanbrengen van isolatie onder daken en in muren maakt dan wel je huis duurzamer en comfortabeler, voor vogels die onder de pannen nestelen en vleermuizen die in spouwmuren kruipen verdwijnt meestal hun huisvesting.
Om vogels en vleermuizen alternatieve huisvesting te geven zijn er inmiddels op diverse huizen kastjes geplaatst. Dat zijn meestal huizen van de WSL, maar in een aantal gevallen zijn ook op huizen van particulieren kasten geplaatst. De WSL werkt in deze situaties samen met de huiseigenaren voor dit project en ook bij de verduurzaming van de woningen wordt dan samen opgetrokken.


CONTROLE De plaatsing van kasten om de verstoring van vleermuizen en vogels te compenseren is in Nederland op dit moment de standaard. Projectleider Willem van Tol is al sinds 2017 betrokken bij de plaatsing en de werkzaamheden van WSL. ,,Er wordt ook gekeken naar de populatie van de dieren nadat we met de werkzaamheden zijn begonnen. Niet alleen wordt er geteld maar ook gecontroleerd of de kasten werkelijk worden gebruikt."


Eigenlijk zijn de kastjes tijdelijk laat Van Tol weten. ,,Tijdens de renovatie plaatsen we definitieve, meestal bijna onzichtbare oplossingen voor de vleermuizen. Maar als bewoners deze tijdelijke kastjes willen laten hangen doen we dat uiteraard. Hoe meer plek er is hoe beter het is voor de beesten", zegt Van Tol.


SAMEN Daarmee lijken de opvallende kasten op de gevels hun doel te bereiken. De vleermuiskasten zijn in het algemeen goed te herkennen. De kasten hebben de vorm van een pizzadoos en zijn soms voorzien van een afbeelding van een vleermuis. ,,We hebben ook combikasten. Daar leven zowel vleermuizen als zwaluwen in”, vertelt Van Tol. ,,Ze kunnen goed samen in deze speciale kasten. Dat is ook wel heel bijzonder."


[Dit verhaal had u als abonnee als eerste kunnen lezen als Premiumverhaal op www.leusderkrant.nl.