Afbeelding
Pixabay

In Leusden maken 1.760 personen gebruik van Wmo

1 december 2020 om 16:08

LEUSDEN In de eerste zes maanden van dit jaar maakten 1,1 miljoen Nederlanders gebruik van een huishoudhulp, rolstoel, traplift of ondersteuning met persoonlijke verzorging. In de gemeente Leusden lag dit op 1760 personen. Deze hulp wordt geregeld vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).


Het aantal mensen met Wmo-hulp lag in die periode vijf procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2019, zo meldt het CBS. Volgens het statistiekbureau komt de toename vooral doordat meer mensen hulp bij het huishouden krijgen, zoals extra handen bij het schoonmaken of opruimen.

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo. Volgens het CBS zijn er meerdere oorzaken voor de regionale verschillen. Zo speelt het aantal 65-plussers in een gemeente een rol, evenals de staat van de gemeenteschatkist. Ook zijn er verschillen in lokale beleidskeuzes: gaat alle hulp via de Wmo, of sturen ze meer aan op de zelfredzaamheid van de burger of iemands sociale netwerk? Het aantal mensen dat gebruikmaakt van Wmo-maatwerk loopt dan ook sterk uiteen, van zo’n 20 op de duizend in Landsmeer tot meer dan 100 per duizend in gemeenten als Oldambt of Stadskanaal. In de gemeente Leusden gaat het om 58 op de duizend.


Bekijk op www.leusderkrant.nl op de interactieve kaart de getallen per gemeente.


Corona-epidemie trekt wissel op ambtenarenapparaat

[LEUSDEN De corona-epidemie laat ook in het Huis van Leusden sporen na. Volgens Helen Verhoef, die in augustus aantrad als organisatie-directeur, is er ‘geen dossier dat niet geraakt wordt’ door het virus.

Volgens Verhoef, die een presentatie gaf tijdens een informatie-bijeenkomst met raadsleden, zijn de afgelopen tijd 9 ambtelijk medewerkers daadwerkelijk ziek geworden door infectie met het corona-virus. ,,Bepaalde teams werden daardoor zwaar getroffen’’, voegde Verhoef daaraan toe.


De planning loopt daardoor vertraging op, liet Verhoef weten. Ongelukkigerwijs valt de uitbraak van het corona-virus samen met een ingrijpende organisatieverandering op het gemeentehuis. ,,Mensen werken veelal thuis, maar moeten meteen wennen aan nieuwe teams en nieuwe teammanagers’’, aldus Verhoef.

Volgens Verhoef is het onvermijdelijke gevolg dat dossiers niet volgens plan kunnen worden afgewerkt: ,,Belangrijke ambities worden niet op tijd verwezenlijkt’’, waarschuwde ze. Ze gaf aan dat met name dossiers in het ‘sociaal domein’ hard geraakt worden. Bijvoorbeeld nieuw beleid om eenzaamheid aan te pakken raakt in het gedrang. Dat steekt extra omdat juist in corona-tijd -met name ouderen- met maatschappelijk isolement en toenemende gevoelens van eenzaamheid te maken hebben.


Meer staat in het Premiumverhaal op www.leusderkrant.nl