Martijn de Kruijf (l) en Harmen Baas bij hun geiten.
Martijn de Kruijf (l) en Harmen Baas bij hun geiten. Mariska Stehouwer

Leusdens Geitenlam als alternatief

1 december 2020 om 14:41

'Bij alles wat je doet, moet je je best doen'


LEUSDEN Geitenhouderij De Nieuwe Riet aan de Asschatterweg 223, gelegen aan een onverharde weg tussen de weilanden, heeft een alternatief gevonden voor de mannelijke geitenlammeren die gewoonlijk worden gezien als bijproduct bij een geitenhouderij. Sinds een jaar bieden zij geitenlamsvlees aan onder de naam Leusdens Geitenlam bij lokale restaurants, koksopleidingen maar ook aan particulieren.

Mariska Stehouwer

Geitenhouder Martijn de Kruijf kaart het gelijk aan: ,,Mensen eten graag geitenkaas en je ziet de vraag alleen maar toenemen. De meeste geiten in Nederland worden gehouden voor de melkproductie. Pas na het krijgen van een lammetje gaat een geit melk geven. De helft van de lammeren is vrouwelijk en zal op de geitenhouderij blijven voor de zuivelproductie. De andere, mannelijke, helft wordt over het algemeen gezien als bijproduct.” Dit betekent dat ze vaak binnen een paar dagen afgevoerd worden naar Zuid-Europa of vermalen worden tot diervoeding. ,,Door een toename van regels bleven wij als bedrijf verantwoordelijk voor het welzijn van de bokjes tot 21 dagen, ook al zijn ze dan niet meer op je eigen bedrijf aanwezig. Wij wilden anders omgaan met deze mannelijke geitenlammeren.”


UITDAGINGEN Samen met Harmen Baas, sinds 7 jaar werkzaam op de geitenhouderij en student livestock management (innovatief onderzoek voor een duurzame veehouderij) in Wageningen, bedachten ze eind 2018 een alternatief. Vanaf begin 2019 worden de mannelijke geitenlammeren op de geitenhouderij grootgebracht tot de leeftijd van drie maanden. Met deze keuze stond het tweetal wel voor een paar uitdagingen want welke voeding was het beste voor deze lammeren en hoe kon je het relatief onbekende vlees op de markt brengen. De Kruijf: ,,Voor mij geldt dat bij alles wat je doet, je je best moet doen dus ook hier zijn we mee aan de slag gegaan. In overleg met onze voerleverancier hebben we gekeken naar de beste samenstelling van het voer voor de lammeren.” De bokjes gaan met drie maanden naar een slachterij op de Veluwe. ,,Ook hier wilden we zo regionaal mogelijk werken in de keten,” aldus De Kruijf. ,,Bij de slachterij waren ze ook blij dat er een meerwaarde was voor deze bokjes.”

Baas zocht toenadering tot lokale restaurants en ondernemers of ze het op de kaart wilden zetten. ,,De koks zijn altijd wel enthousiast om iets nieuws te proberen. De particuliere markt is wat lastiger omdat velen het soort vlees niet kennen.” Op de Facebook-pagina van het Leusdens Geitenlam deelt Baas dan ook regelmatig een recept. ,,Je moet het zo makkelijk mogelijk maken. Neem bijvoorbeeld een gerecht dat bekend is zoals een stoofpotje of bitterballen en dan is nu één van de ingrediënten ons geitenlamsvlees.” Doordat de horeca nu dicht is, is de afname door restaurants stil komen te liggen, maar ze merken een toename van nieuwsgierigheid en interesse bij particulieren. Hierdoor is het bedrijf nu twee dagen per maand open voor particulieren. Het eerstvolgende moment is vrijdag 11 december van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 12 december van 9.30 tot 12.30 uur.

[Meer informatie is te lezen op de website www.leusdens-geitenlam.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/geitenlam/