De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel.
De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Draaijer Installatietechniek

Leusden kan van het gas af

1 december 2020 om 14:38

LEUSDEN Het college heeft concrete plannen gepresenteerd om woningen in de gemeente Leusden op termijn van het aardgasnet af te koppelen. De rijksoverheid heeft met gemeenten afgesproken dat uiterlijk in 2050 de laatste woning van het gas af moet. Leusden hoopt zelf in 2040 al een heel eind te zijn.


Daan Bleuel

De gemeente heeft zichzelf namelijk ook de opdracht gegeven uiterlijk in 2040 energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die de gemeente nodig heeft, tegen die tijd duurzaam wordt opgewekt (bijvoorbeeld via zonnepanelen en windmolens). ,,Ongeveer 2/3e van het energiegebruik in Leusden wordt als warmte gebruikt’’, zegt het college. Het geeft daarmee aan dat het streven naar energie-neutraliteit en het afzien van aardgas als (fossiele) energiebron in belangrijke mate samenhangen.


BUURTGROEPEN In de ‘Transitievisie Warmte’, zoals het gemeentelijke plan officieel heet, kiest de gemeente ervoor de reeds gebouwde woningen verdeeld in zeven zogeheten buurtgroepen, op basis van overeenkomende kenmerken. (Nieuwe wijken zoals Mastenbroek in Achterveld en de Maanwijk en Hof van Liz in Leusden-Zuid en -Centrum worden al ‘gasloos’ gebouwd.)

Voor elke buurtgroep is een strategie bedacht om van het gas af te komen. Jonge wijken als De Tabaksteeg en delen van ‘t Ruige Veld en ‘t Vliet (woningen die gebouwd zijn na 1992) zijn bijvoorbeeld al zo goed geïsoleerd dat de bestaande CV-installatie (aardgas gestookt) relatief simpel kan worden vervangen door een (elektrische) warmtepomp. In die woningen kan daarna de gaskraan definitief dichtgedraaid worden (als ook de apparatuur in de keuken volledig elektrisch is, uiteraard).


OUDERE BUURTEN In oudere buurten heeft stoppen met aardgas meer voeten in de aarde. Daar zal het aanbrengen van goed isolatie een eerste stap moeten zijn om de woningen voor te bereiden op een gasloze toekomst. In die woningen kan als tussenstap gebruik gemaakt worden van zogeheten hybride warmtepompen. Zo’n warmtepomp is een combinatie van een traditionele, gasgestookte CV-ketel en een warmtepomp. De inzet van zo’n hybride pomp leidt al gauw tot een besparing van 50% op het bestaande gasgebruik.

Het is de bedoeling dat voor elke buurt -samen met de bewoners- een wijkplan op maat wordt gemaakt. Op basis daarvan kunnen individuele burgers beslissen wanneer en hoe ze zelf met het aardgasvrij maken van de woning aan de slag kunnen. Dit proces, zo schat het college in, zal tot 2040 in beslag nemen.


ENERGIELOKET Bewoners die niet per se op de planning van de gemeente willen wachten, kunnen terecht bij het Leusdense energieloket IkWilWatt om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er nu al liggen. De gemeente maakt bij het geheel nog wel een kanttekening: ‘Als alleen naar de energierekening wordt gekeken, dan verdienen de maatregelen zich meestal niet terug.’ Daar staat volgens de gemeente tegenover dat de energierekening wel degelijk lager zal zijn, de woningen comfortabeler worden, meer toekomstbestendig worden en mede daardoor ook stijgen in waarde.


Benieuwd hoe de politiek op de plannen reageert? Lees het uitgebreide verhaal op www.leusderkrant.nl.