‘Mep ’n mug, stuur hem op!’

‘Mep ’n mug, stuur hem op!’

Dit is serious business. Ook midden in de winter kunnen steekmuggen overlast veroorzaken en mogelijk ziektes overdragen. Om inzicht te krijgen in welke soorten muggen dit zijn, waar ze actief zijn, wat hun bijtgedrag is én of ze in de winter ziekteverwekkers bij zich dragen, roepen onderzoekers van Wageningen University & Research het publiek op dode steekmuggen op te sturen. Dit kan van 16 februari tot 16 maart na registratie via de website Muggenradar.nl. Daar staan gedetailleerdere instructies over hoe je steekmuggen kunt herkennen, hoe je de mug vangt, hoe je de mug kunt versturen en welke resultaten je wanneer terug kunt verwachten.

In de afgelopen weken gaven tientallen mensen via de website www.muggenradar.nl door dat ze veel tot heel veel last van muggen hadden. Uit eerdere onderzoeken in 2014 en 2015 bleek ook al dat steekmuggen zelfs in de wintermaanden overlast kunnen veroorzaken. Eén variant bijt het liefst zoogdieren, gaat niet in winterrust en maakt gebruik van ondergrondse broedplaatsen zoals kruipruimtes waar water in staat.

bron: wur.nl

Last van muggen?

Ga ook eens op 'jacht' in de tuin: muggen leggen graag hun eitjes in stilstaande plasjes en bijvoorbeeld drinkschalen of minivijvers. Je bent dus voorbereid!