Buurtbus.
Buurtbus. Jan Mondria

Buurtbus via Ossensteegje

'Route niet echt veilig en comfortabel'

LEUSDEN Hoewel verschillende raadsleden daarover hun zorgen uitten, zal de buurtbus tóch via het Ossensteegje door winkelcentrum De Biezenkamp gaan rijden. Wethouder Vos vond dit -op basis van nader onderzoek- uiteindelijk de beste oplossing. De kwestie kwam afgelopen donderdag in een vergadering met de raad aan de orde.


Daan Bleuel

Half januari lieten enkele raadsleden de wethouder weten zich zorgen te maken over het voornemen om de buurtbus -op de route Barneveld-Nijkerk (lijn 509)- dwars door winkelcentrum De Biezenkamp te laten rijden. De bus moet daarvoor over twee parkeerterreinen (bij de Lidl en achter de Jumbo) en door het nauwe Ossensteegje rijden om van de Asschatterweg naar de Hamersveldseweg (en vervolgens naar de Noorderinslag) te komen. De raadsleden vonden de route ‘niet echt veilig en weinig comfortabel’.


KEREN OP HET VLIERPLEIN Daarom stelden ze voor de buurtbus op het Vlierplein (ter hoogte van de Marcuskerk en zorgcentrum ‘t Hamersveld) te laten keren. Daarna zou de bus zijn route via de Torenakkerweg naar de Noorderinslag kunnen vervolgen. De voorzitter van de buurtbusvereniging vond het alternatief geen reële optie. ,,Omkeren op het Vlierplein is misschien nog wel problematischer dan doorrijden via het Ossensteegje’’, vond hij. Onnodig omrijden kost daarnaast ook extra reistijd, beargumenteerde de buurtbusvereniging.


POTENTIEEL Ook voor passagiers is de route door het winkelcentrum veruit favoriet. De aansluiting Hamersveldseweg-Burgemeester De Beaufortweg heeft in dat opzicht ook potentieel, stelt de buurtbusvereniging vast. ,,Voor die mensen kan het Vlierplein weer net te ver weg zijn.’’ Vervoerkundigen van Syntus en die van de provincies steunden de buurtbusvereniging in hun opstelling. Ze onderkenden tegelijkertijd dat de situatie niet optimaal is, maar vonden het ‘alleszins verantwoord’ om met een taxi-busje door het winkelcentrum te rijden.


‘BLIJFT ‘IE?’ Raadslid Annet Belt noemde de vervoersmogelijkheid door de Biezenkamp ‘fijn’. Ze vroeg zich wel af wanneer de bus gaat rijden en hoe de gemeente daarover met belanghebbenden wil gaan communiceren. ,,En blijft ‘ie?’’, vroeg ze met een cynische knipoog richting de situatie in het zuidelijk deel van Leusden, waar Syntus de dienstregeling met reguliere bussen inmiddels geruime tijd geleden staakte. Wethouder Vos moest op de eerste twee vragen het antwoord nog schuldig blijven. Op de laatste vraag van Belt kwam de wethouder niet verder dan: ‘Dat hoop ik wel!’


AANHOUDENDE FRUSTRATIE Raadslid Albert Dragt kon het ook niet laten nog een stekelige opmerking richting de regionale vervoerder te maken. Het college schreef namelijk in de brief aan de raad dat het motto is: ‘Je moet rijden waar je passagiers wonen en/of waar ze naar toe willen'. Dragt riep de wethouder op nog eens bij Syntus na te vragen of dat ook hun motto is. Ook in zijn woorden klonk de aanhoudende frustratie door over de situatie in het zuidelijk deel van Leusden.