'Alles onder handbereik: Den Treek, Lockhorsterbos, de klompenpaden. Dan besef ik dat ik blij ben dat ik in Leusden woon.'
'Alles onder handbereik: Den Treek, Lockhorsterbos, de klompenpaden. Dan besef ik dat ik blij ben dat ik in Leusden woon.' Petra Hakvoort

Carlos Genders (VVD): ‘Waar word jij blij van?'

Raadgever


LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Carlos Genders namens de VVD over keuzes die je blij maken.


,,Waar word je blij van? De coronatijd is best een heftige. Al heel lang zitten we met z’n allen in een situatie waarin maatregel op maatregel wordt gestapeld en het sociale verkeer op zijn zachtst gezegd een uitdaging is. Voor mij persoonlijk betekent dat, dat ik al een jaar thuis werk. Maar heel af en toe mag ik naar buiten, bijvoorbeeld naar een brug die gerenoveerd wordt. Tegelijkertijd zitten mijn dochters van 11 en 13 ‘thuis op school’ en dat gaat vaak goed en soms wat minder. De politiek speelt zich ook vrijwel alleen af op schermen met vakjes en hoofden. Ontspanning is hard nodig na weer een paar uur achter de laptop. Heel belangrijk dus om tussendoor naar buiten te gaan en om je heen te kijken en in de verte.”


,,De afgelopen twee weken merk ik nog meer dan anders dat je extra energie krijgt van het buiten zijn. Vorig weekend nog, toen het stevig vroor, konden we schaatsen op de Schammer, Zwanenwater, het Hazewater in Den Treek, in sloten en op vijvers. Even geen mondkapjesstress maar ontspannen in de buitenlucht bewegen. Een cadeautje dat bestond uit bijna zwart ijs en een strakblauwe lucht.”


,,Nu dit weekend trok ook iedereen erop uit om van het lenteweer te genieten. Jong en oud, te voet en op de fiets. Alle paden wegen in het buitengebied van Leusden stroomden vol om te genieten van de warmte en de vrolijkheid die de ontluikende natuur geeft. En dat alles onder handbereik: Den Treek, Lockhorsterbos, de klompenpaden. Op dat moment besef ik dat ik blij ben dat ik in Leusden woon.”

,,De groene gebieden rondom zijn een kwaliteit van Leusden die ongelofelijk belangrijk is. Natuurlijk nu tijdens de lockdown en de avondklok, wanneer er verder weinig vertier is, maar ook in het nieuwe normaal na corona. Natuur en groen is een belangrijk kapitaal van Leusden dat zorgt voor de mogelijkheid om je te ontspannen. Juist dat is ook nodig als je hard werkt en je inzet voor de samenleving.”


,,Het is misschien wel goed dat dit besef juist nu nog nadrukkelijker bij mij doordringt, want binnenkort komen er belangrijke keuzes op ons af. Die gaan invloed hebben op ons mooie dorp Leusden de komende decennia. Waar gaan we woningen bouwen zodat ons dorp levendig blijft? Hoe houden we bedrijvigheid in ons dorp zodat het geen slaapdorp wordt? Waar gaan we energie opwekken zonder dat we er hoofdpijn van krijgen? De crisis van nu maakt extra duidelijk dat al deze keuzes in balans zullen moeten zijn met groen en de mogelijkheid om te recreëren en te genieten van het landschap.”

,,Voor mij is dit een ‘wake up call’ om in alle afwegingen die gaan komen, te kijken of ik er blij van word. Of u er blij van wordt. Of heel Leusden er blij van wordt. Die afweging maken we als VVD-fractie. En die afweging maken we samen als raad.”

,,Ik word er blij van als Leusden ook in de toekomst zo’n fijne groene gemeente blijft om in te wonen.

Waar wordt u blij van? Laat het mij weten!”

Carlos Genders, genders.vvd@gmail.com.