Huidtherapie Stenders & Van Dort
Huidtherapie Stenders & Van Dort Privé

'Huidzorg: ook na borstkanker'

,,Ik zie een mevrouw voor een eerste consult. Ze vertelt mij haar verhaal, haar doorlopen traject na het ontdekken van de borstkanker. De operatie was goed gegaan. De chemo en bestralingen zijn ook achter de rug. Ze vertelt van traject naar traject geleefd te hebben, maar nu dat ze daarmee klaar is, pas merkt dat ze last heeft van haar huid, waar eerst haar borst zat", vertelt huidtherapeut en specialist Annemarijn van Dort.


,,Ze heeft last van een drukkend en trekkend gevoel en kan haar arm niet meer zo goed bewegen als voorheen. Gelukkig herstelt de huid en het litteken na een borstoperatie meestal goed. Maar dit is niet altijd zo. Zowel na een borstsparende operatie als een borstamputatie kan iemand klachten overhouden. Om uit te leggen waarom moet ik een klein stukje over de functie van de huid uitleggen."


,,In de huid zit een prachtig zuiveringssysteem wat ervoor zorgt dat afvalstoffen verwijderd worden. Dit zuiveringssysteem wordt het lymfesysteem genoemd. De vloeistof die door dit systeem loopt is lymfe. Dit lymfevocht loopt door de huid via vele lymfevaten naar verschillende lymfeknopen die het vocht inclusief afvalstoffen afvoeren. Als dit systeem op een bepaalde plek door operatie of bestralingen beschadigd raakt of zelfs verwijderd wordt, kan het lymfevocht niet goed afgevoerd worden. Dit vocht gaat zich ophopen en er ontstaat lymfoedeem. Lymfoedeem kun je herkennen aan een dikkere arm, borst of een verdikt gebied waar de borst eerst zat. Iemand heeft dan een zwaar, moe en drukkend gevoel op die plek. Naast het oedeem kan ook het litteken klachten geven. Het litteken kan ingetrokken zijn of juist wat dikker op de huid liggen waardoor het strakker staat en klachten geeft, zoals bewegingsbeperking."


,,Voor zowel het oedeem als het ingetrokken litteken is therapie nodig. Hoe eerder de therapie start, hoe sneller het herstel zal zijn. De behandeling zorgt ervoor dat het lymfoedeem afgevoerd wordt en het litteken los komt van het onderhuids bindweefsel. De huid wordt minder dik en het litteken ontspant, waardoor de huid er weer vlak en rustig uitziet en minder klachten geeft."

,,Als wij op de praktijk iemand ontmoeten met deze klachten, zijn we altijd blij om te vertellen dat hier veel aan te doen is en we onze uiterste best doen om de huid weer zo goed mogelijk te laten herstellen. We kunnen aan de hand van voor- en na foto’s laten zien welke resultaten we behalen met de oedeemtherapie en littekenbehandeling. Hier verschil in kunnen maken is één van de meest dankbare stukjes werk voor ons als huidtherapeut."


i Huidtherapie Stenders & van Dort
Tel. 033-4659899
huidtherapiestendersvandort.nl

Gezondheidscentrum Liendert
Wiekslag 90 Amersfoort
Zorgplein de Tolgaarde
Tolplaats 17 Leusden