In totaal zijn 650 mannen omgekomen, waarvan er 383 zijn geëxecuteerd.
In totaal zijn 650 mannen omgekomen, waarvan er 383 zijn geëxecuteerd. Kamp Amersfoort

Oud-gevangene opent museum tijdens live herdenking Kamp Amersfoort

Ondergronds herinnerings-centrum is nieuw

LEUSDEN Op 19 april wordt de overdracht aan het Rode Kruis van Kamp Amersfoort in 1945 herdacht. Ook dit jaar verzorgt Nationaal Monument Kamp Amersfoort weer een virtuele herdenking, die thuis gevolgd kan worden. Dit jaar met een bijzonder live moment.

Het programma bevat onder meer muziek, documentaire, de registratie van ingezonden rozen en persoonlijke kaarten en een live speech. Tijdens de uitzending wordt ook overgeschakeld voor een belangrijk moment: de ingebruikneming van het nieuwe ondergrondse museum van 1100 vierkante meter door onder andere een oud-gevangene, de 97-jarige Arie van Houwelingen.

De herdenking begint om 14.15 uur en is vanaf 14.00 uur te volgen via www.kampamersfoort.nl. Een roos laten leggen of een kaart met een persoonlijke tekst erop sturen kan ook. Op 19 april is het herinneringscentrum, conform de geldende coronamaatregelen, gesloten. Zodra museumbezoek voor publiek mogelijk wordt, kan een ticket via de website gekocht worden.


KAMP AMERSFOORT In Kamp Amersfoort hebben 47.000 mensen gevangen gezeten; een zeer diverse populatie, zoals verzetsstrijders, Joden, communisten, (vermeende) criminelen, Jehova's Getuigen, Amerikaanse staatsburgers, Sovjet-krijgsgevangenen en mannen die als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie werden ingezet. In het kamp heerste een streng regime van honger, dwangarbeid en mishandeling. In totaal zijn 650 mannen omgekomen, waarvan er 383 rond het kamp zijn geëxecuteerd.