Archieffoto.
Archieffoto. Hans Blomvliet

Gemeente gaat 300 zieke bomen kappen

Gemeente gaat 300 zieke bomen kappen

LEUSDEN In de periode van half april tot begin mei kapt de gemeente 100 bomen, verspreid over Leusden. Het gaat volgens de gemeente om bomen met een 'zeer slechte conditie en die een gevaar vormen voor de veiligheid van de directe leefomgeving'. De bomen zijn inmiddels herkenbaar aan een oranje stip.

De gemeente heeft afgelopen najaar alle bomen in Leusden visueel laten inspecteren door een boomtechnisch adviesbureau. Dit is een driejaarlijkse wettelijke verplichting. Uit dit onderzoek is het advies naar voren gekomen 300 bomen, waaronder 80 knotbomen, te kappen. De bomen met de meest slechte conditie worden het eerst gekapt.

,,Als er twijfel is over aanwezige fauna, dan wordt de kap van de boom uitgesteld”, zo laat de gemeente weten.


NIEUWE BOMEN Langs de hoofdwegen van Leusden, Stoutenburg en Achterveld staan meerdere eikenbomen die gekapt worden. Op die plekken wordt een nieuwe boom geplant. Op andere plekken beoordeelt de gemeente achteraf of een boom daar nog wenselijk is. ,,Dit is afhankelijk van een aantal criteria zoals voldoende groeiruimte, bodemprofiel, aanwezigheid van omliggende bomen en boomwortels, woningbouw en toekomstige plannen.”

Eventuele wensen van bewoners over de herplanting zijn bespreekbaar, bijvoorbeeld over locatie en boomsoort.


Druk IC neemt toe: operaties uitgesteld

Jeroen van der Veer

REGIO De druk op ziekenhuizen neemt toe. Mede daarom is Meander, net als de andere ziekenhuizen in de regio, gevraagd om de intensive care-capaciteit uit te bereiden. Dat betekent dat er vanaf maandag 12 april achttien IC-bedden beschikbaar zijn, waarvan er twaalf voor corona-patiënten.

Om dit te realiseren worden medewerkers van onder andere de operatiekamers en hartbewaking vrij geroosterd voor ondersteuning. Dit houdt ook in dat Meander de komende weken vier van de tien operatiekamers sluit. Ingrepen die uitstelbaar zijn, worden afgezegd en verplaatst.

,,Patiënten voor wie dit geldt, worden hierover gebeld”, laat het ziekenhuis weten. Als patiënten niets horen gaat de operatie gewoon door. Meander vraagt patiënten om niet zelf te bellen met het ziekenhuis, om de lijnen beschikbaar te houden. De poliklinieken blijven wel open en ook alle spoedzorg en oncologische zorg gaat gewoon door.

Afbeelding