Cees Coenen: 'Wat wil je als Leusdenaar laten zien aan anderen waarvan je zegt ‘Dit is Leusden'. Deze persoonlijke verhalen hoor ik graag.'
Cees Coenen: 'Wat wil je als Leusdenaar laten zien aan anderen waarvan je zegt ‘Dit is Leusden'. Deze persoonlijke verhalen hoor ik graag.' Marieke Stehouwer

‘Leusden is meer dan een A28-afslag'

Site groetenuit-leusden.nl soort gemeentegids

LEUSDEN Sinds enkele maanden is de website Groeten uit Leusden online. Een platform voor alles op gebied van recreëren en verblijven in Leusden en informatie over lokale organisaties en verenigingen. De creatieve bedenker hiervan is Leusdenaar Cees Coenen.


Mariska Stehouwer

Tijdens de eerste lockdown werden alle activiteiten van Coenen, die werkzaam is in de muziek als dirigent bij onder andere muziekvereniging Lisiduna en arrangeur in de culturele sector, stilgezet. Op 12 maart vorig jaar was zijn laatste repetitie met echte muzikanten en daarna moest hij via Zoom verder. Met zijn achtergrond en jarenlange ervaring in de ICT was dat geen enkel probleem en vanaf dat moment heeft hij veel (muziek)verenigingen geholpen om online met elkaar in verbinding te blijven. Al snel stond er een blog op zijn website ceescoenen.nl en werd hij in korte tijd een vraagbaak en expert in het organiseren van repetities online.


,,Ik las een artikel over het nieuwe AFAS theater dat Leusden op de kaart zou zetten en dat de wethouder heel Leusden meer bekendheid wilde gaan geven. Zo ontstond het plan bij mij om als betrokken inwoner hier aan mee te helpen. Met het bouwen van de website groetenuitleusden.nl kan ik laten zien welke kennis ik heb op dit gebied en zorg ik ervoor dat mensen van buiten Leusden, maar ook inwoners van Leusden zelf, op één plek kunnen zien wat er in Leusden allemaal te vinden en te doen is. Wij zijn echt meer dan een afslag op de A28.”


SAMENWERKINGEN AANGAAN Op de website, die hij binnen enkele weken online had, komen zijn passies voor fotografie, natuur en bewegen samen. ,,Welke kant je ook opgaat vanuit Leusden, je komt of in een mooi natuurgebied uit of in de binnenstad van Amersfoort.’’ Graag vertelt hij verhalen die anderen kunnen inspireren om ook naar buiten te gaan. ,,Met de routes probeer ik alles aan elkaar te knopen. Als je kijkt naar de parkeerplaatsen dan zie je direct welke routes daar langs lopen. Klik je vervolgens op een route, dan krijg je ook de hoogtepunten van die route en de horeca die daar langs ligt in beeld.’’


VERBINDEN Zo heeft Coenen inmiddels alle horeca op de website staan en heeft hij net op Facebook een oproep gedaan om verenigingen zich te laten melden zodat hij kan aangeven wanneer welke sportvereniging waar traint. ,,Handig voor nieuwe bewoners bijvoorbeeld om te zien waar wat is. Met de site probeer ik iets te creëren wat mensen ook weer bij elkaar brengt.”


Waar het heen gaat met Groeten uit Leusden durft Coenen nog niet te zeggen, wel heeft hij vooral ook input van Leusdenaren zelf nodig. ,,Wat wil je als Leusdenaar laten zien aan anderen waarvan je zegt ‘Dit is Leusden'. Deze persoonlijke verhalen hoor ik graag."