Marc Meulemans liet zelf een duurzaam huis in Leusden bouwen dat hij in 2018 betrok. (foto: privé M. Meulemans)
Marc Meulemans liet zelf een duurzaam huis in Leusden bouwen dat hij in 2018 betrok. (foto: privé M. Meulemans) Marc Meulemans

Gids Marc bouwde duurzaam

18 mei 2021 om 11:37

'Maak snel een afspraak bij Ikwilwatt'


LEUSDEN Marc Meulemans betrok met zijn gezin in 2018 een duurzaam gebouwd huis in Leusden. Maar daar ging wél ‘een en ander’ aan vooraf.


Meulemans: ,,We hadden het geluk om zelf een woning te kunnen laten ontwerpen en bouwen. Vanaf het moment van ‘we gaan het doen!’ tot drie jaar later, januari 2018, zijn we echt heel wat wijzer geworden over wat er allemaal komt kijken bij nieuwbouw. En dan ook nog: duurzame nieuwbouw, met het doel om voorbereid te zijn op de komende 15-20 jaar.”


KNOPEN DOORHAKKEN ,,Eenmaal de keuze gemaakt gingen we op zoek en vonden we heel veel theoretische info. Websites als het Duurzaam Bouwloket en MilieuCentraal geven als start veel goede informatie, maar je wilt het wiel niet opnieuw uitvinden. Gebruikerservaringen zijn nog waardevoller. Ik kwam met mensen in contact die dit al eerder hadden gedaan, daarom is het zo fijn dat ik nu als energiegids mensen met mijn ervaringen weer kan helpen.” Hij voegt toe, ,,bedenk dat geen huis hetzelfde is. Gebruikerswensen, regels, grootte, locatie, ligging ten opzichte van de zon en budget spelen allemaal een rol. Juist daarom is informatie zo ontzettend belangrijk! Zeker als je dit voor de eerste keer zelf doet, met alle risico’s van dien.”


TIPS VOOR DUURZAME BOUW Meulemans heeft waardevolle tips gegeven. Bouw je huis toekomstbestendig en gasloos. Kies als het kan een slimme zon-oriëntatie, zo gebruik je de zon als rechtstreekse warmtebron. Ga voor maximale isolatie en een goede en natuurlijke ventilatie. ,,Wij kozen voor een damp-open isolatie met houtvezel, zodat het huis ademt. Ook pasten we een buffervat toe met uitbreidingsmogelijkheden. En denk ook meteen eens na over zonnecollectoren/zonneboiler voor warmwaterproductie.”


VRAAG ADVIES AAN DE GIDS Op IkWilWatt.nl staat een brochure van de gemeente met informatie over het ontwerpen van een Nul op de Meter woning. Nul op de Meter houdt in dat de woning over het jaar heen, voor woninggebonden gebruik (ruimteverwarming, koeling en warm tapwater) en huishoudelijk gebruik (apparaten en verlichting), net zoveel energie verbruikt (of minder) als er daar duurzaam energie wordt opgewekt.
Energiegids Marc gaat graag met u in gesprek over een duurzame nieuwbouwwoning. Vraag snel een gidsgesprek aan via ikwilwatt.nl.