DEEL-avond: meepraten over criteria 'zon en wind' in Leusden

18 mei 2021 om 11:48

LEUSDEN Hoe gaan we in Leusden de klimaatdoelen halen? Een grote uitdaging met knap lastige dilemma’s. Op de komende DEEL-avond op 25 mei kunnen betrokken Leusdenaren daarover in gesprek gaan met Gerben de Vries, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).


Slim omgaan met energie is noodzakelijk, in Leusden zijn we daarmee goed bezig. Al op veel daken liggen zonnepanelen, maar dat is niet genoeg. Locaties langs snelwegen en op bedrijventerreinen zijn een goede stap naar capaciteitsvergroting. Maar zelfs dan is meer ‘zon en wind’ nodig. Praat mee over ‘waar en hoe?’


AFWEGING MOGELIJKHEDEN Vijftig jaar geleden vroeg de woningnood om ambitieuze plannen. Door weloverwogen keuzes kreeg Leusden-Centrum vorm, maar niet onbegrensd. Nu vraagt de klimaatverandering om nieuwe doordachte keuzes voor onze toekomstige energievoorziening. RES regio Amersfoort stelde een conceptplan op om in 2030 0,5 Terawatt energie op te wekken met zon en wind. Daarnaast heeft gemeente Leusden de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn.
De NMU heeft op grond van het RES-bod criteria geformuleerd tot een alternatief voorstel met locaties. Sterk bepalend voor deze criteria is de verhouding tussen natuur, landschap en maatschappij.


ZOOMMEETING DEEL-avond m.m.v. Gerben de Vries (NMU) op dinsdag 25 mei. Deelname gratis; details en aanmelden kan via deel-energie.nl.