Hein Doeksen overhandigt de eerste exemplaren aan Anouk Storteler van boekhandel Veenendaal.
Hein Doeksen overhandigt de eerste exemplaren aan Anouk Storteler van boekhandel Veenendaal. Arnoud J Spaaij

Hein Doeksen schrijft voorleesboek

Beelddenker bedacht: 'Gezinus en de limerick'

ACHTERVELD Iedereen kan een avontuur beleven waarin alles kan en dat geen grenzen kent. Je eigen voorstellingsvermogen is de enige beperking. Helemaal als dat avontuur je ook nog eens wordt voorgelezen. Hein Doeksen schreef een fantastisch voorleesboek voor jong en oud.


Arnoud J Spaaij

Als kind was de in Achterveld wonende Hein Doeksen (70) woordblind. Zijn dyslexie duurde tot hij op de middelbare montessorischool door zijn docent Nederlands een beelddenker werd genoemd. Hij besloot zijn dyslexie aan te pakken en ging zelfverzonnen verhalen opschrijven. Maar pas in 2019 schreef Doeksen zijn eerste roman Sneeuw. En nu heeft hij een heel ander genre opgepakt voor een boek dat vooral moet worden voorgelezen. Doeksen heeft zelfs de dialogen van de hoofdpersonen in verschillende kleuren laten drukken om de typische karakters voor de voorlezer gemakkelijker te herkennen.

Het avontuur dat Doeksen in zijn boek Gezinus en de limerick beschrijft, is een tocht van een zeer bijzonder gezelschap dat op zoek is naar een goede vriend. „Bewust heb ik weinig illustraties in het boek. Het laat veel meer over aan de fantasie van de lezer”, vertelt Doeksen, „vooral hoe de hoofdpersonen eruit zien.” Opvallend genoeg baseerde Doeksen enkele karakters juist op heel bijzondere figuren waarvan hij zelf ongetwijfeld een beeld in zijn hoofd heeft. Poppenspeler Jozef van den Berg inspireerde Doeksen en menig familiefeestje werd door Doeksen opgevrolijkt met zijn eigen poppentheater; een kist waaruit de leukste en spannendste karakters tot leven kwamen. Eén van die karakters in zijn theater en in het boek, Portemonnee, heeft Doeksen geleend van Van den Berg. „Maar Portemonnee is door de jaren sentimenteler geworden”, geeft Doeksen aan.
Rijm en woordspelingen maken het verhaal voor iedereen interessant. Doeksen houdt het begrijpelijk voor kinderen en heeft realiteit en fantasie verenigd voor volwassen.


GAME-WERELD Gezinus en de limerick is een fantasieverhaal, een avontuur dat helemaal past in deze tijd. Iedereen kan het laten plaatsvinden in haar of zijn eigen wereld. De reis die Doeksen beschrijft gaat door Noord-West Europa. Menig kind en inmiddels ook volwassene zal de avontuurlijke omgevingen van computerspellen voor zich zien. Doeksen plaatst bijzondere omgevingen naadloos in zijn verhaal. Lokale bewoners maken het voor de hoofdrolspelers iedere keer weer een spannende reis.


LOKAAL In boekhandel Veenendaal in Amersfoort overhandigde Doeksen vorige week de eerste exemplaren van Gezinus en de limerick. „Het boek van Hein Doeksen is voor ons bijzonder. Het verhaal, de karakters, de stijl. Wij vinden het allemaal redenen het daarom bij ons in de schappen te leggen”, vertelt Anouk Storteler van de boekhandel. „Nog naast dat Hein Doeksen een lokale schrijver is. Dat vinden we ook echt geweldig.”

Gezinus en de limerick is te koop bij een aantal grote boekhandels in Nederland en ook te bestellen bij bol.com en via het Centraal Boekhuis.