Huidtherapie Stenders en van DortTel. 033-4659899huidtherapiestendersvandort.nlZorgplein de TolgaardeTolplaats 17 Leusden
Huidtherapie Stenders en van DortTel. 033-4659899huidtherapiestendersvandort.nlZorgplein de TolgaardeTolplaats 17 Leusden Eigen foto

'Lente en dan?… Hooikoorts'

,,De weerman voorspelt de eerste mooie lentedagen van het jaar. Een gevoel van blijdschap komt naar boven. Na een lange winter breekt dan eindelijk de lente aan.
Heel even ben ik blij. Maar dan, als de eerste zonnestralen mijn huid bereiken, komt de eerste nies. En de tweede en zo kan ik nog wel even doorgaan. De regen mag zijn intrede weer doen."


,,Hooikoorts is de naam… Een vervelende kwaal waar één op de vijf mensen last van hebben. De klachten variëren van niezen, een verstopte neus, geïrriteerde ogen, vermoeidheid, hoofdpijn tot een gevoel van ziek zijn."


[Wat is hooikoorts nou eigenlijk?
,,In feite is hooikoorts een echte ‘lenteziekte’, waarbij er een overreactie is van het immuunsysteem op de pollen die in het voorjaar in de lucht vliegen. Met vervelende symptomen tot gevolg. Overgevoeligheid voor deze pollen kan ook heel plotseling ontstaan, zelfs als je nooit eerder symptomen hebt gehad."

,,Zelf heb ik, om deze vervelende klachten tegen te gaan, jaren neussprays en diverse hooikoorts medicatie gebruikt. Niets hielp echt goed, daarbij werd ik ontzettend moe van de medicatie."


,,Tijdens een cursus ‘Medical Taping’ die ik volgde, vertelde de cursusleidster mij alles over de positieve werking van de Medical Taping op hooikoorts. Sceptisch begon ik aan dit experiment. Maar bij het naar buiten lopen, voelde ik direct dat ik vrijer kon ademen en minder aan het niezen was. Maar hoe werkt die tape nou eigenlijk precies?"


,,Het bindweefsel in ons lichaam speelt een belangrijke rol bij de immunologische afweer. Bij hooikoortsklachten zit er een storing in het bindweefsel rondom de longen. Door het aanleggen van Medical Tape op de huid geeft deze een prikkel aan het bindweefsel waardoor er een andere spanning in het bindweefsel ontstaat. Het bindweefsel komt tot rust. Dit geeft een positieve invloed op het immuunsysteem waardoor het lichaam bij hooikoorts minder heftig reageert op de pollen die de allergische reactie veroorzaken. De tape bevat dus geen medicinale toevoegingen, wat veel mensen wel denken."

,,Het resultaat is merkbaar want 84 procent van de mensen die deze tape toepassen, merkt een flinke vermindering van klachten. Bovendien zie ik veel mensen in de praktijk die door het gebruik van de tape ook kunnen minderen of zelfs kunnen stoppen met hun hooikoortsmedicatie. Veelal zijn 3 behandelingen genoeg om er het hele seizoen plezier van te hebben."


,,Wat fijn om nu een behandeling te hebben die zo onschuldig is, maar voor veel mensen zo goed werkt. Vanaf nu kunnen we met recht weer zeggen: ‘Yes, de lente komt en kunnen we met veel plezier genieten van het mooie weer.'"


Een fijn voorjaar gewenst,
Marsha Stenders.