Kinderen mogen zelf water pompen bij de nieuwe waterpomp.
Kinderen mogen zelf water pompen bij de nieuwe waterpomp. Mariska Stehouwer

De herfst in volle glorie ervaren kan bij het Vlinderpad

7 oktober 2021 om 11:57 Activiteiten

LEUSDEN De vrijwilligers van de vlinder- en bijentuin en voedselbos organiseren 16 oktober voor het eerst een herfstfeest. Deze dag is het tevens Wereldvoedseldag waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het voedselprobleem in de wereld maar ook om duurzaamheid te bewerkstelligen in de voedselketen. Vrijwilligers van de tuinen en de imkers presenteren op deze dag hun producten zoals jam, honing, vruchtentaart en pompoensoep en ook zijn er diverse activiteiten.

We spreken op een zonnige middag Janny Jochemsen, coördinator van de vlinder- en bijentuin, Jantine van der Laan, vrijwilligster bij de vlindertuin, Marit Smink, coördinator van het herfstfeest en vrijwilliger bij het voedselbos en Mildred Klarenbeek, coördinator van het voedselbos aan de picknicktafel aan het Vlinderpad.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


‘We laten zoveel mogelijk de natuur hier haar gang te laten gaan en je ziet planten waarvan we dachten dat ze het niet zouden redden nu toch terug komen.’ - Foto: Mariska Stehouwer

BEWUST VAN DE VOEDSELKETEN ,,Plan was om een pompoenfeest te organiseren,” begint Smink haar verhaal. ,,Vrijwilligers hadden in het voorjaar pompoenzaad meegekregen om thuis op te kweken. Dat was goed gelukt dus op een zaterdag hebben we de plantjes geplant en op zondag waren ze weg, alle plantjes weggevreten door slakken.” Dat betekende al vroeg het einde van het bedachte pompoenfeest. 

Aangezien ze een kleine bijdrage hadden gekregen van het Fonds Duurzame Initiatieven voor deze activiteit hebben de vrijwilligers het pompoenfeest een ander jasje gegeven. ,,We wilden toch het voedselbos en de vlinder- en bijentuin laten zien en kozen als datum 16 oktober, Wereldvoedseldag. Zo hadden we gelijk een inhoudelijke link,” vult Klarenbeek aan. ,,Wij hebben genoeg voedsel maar tegen welke prijs? Wij moeten onze grond op een andere manier gaan gebruiken. Door te laten zien wat er allemaal kan bij het voedselbos hoop je mensen meer bewust te maken van de voedselketen.”

We vormen een mooie drie-eenheid als vlinder- en bijentuin en voedselbos

EERSTE OOGST PROEVEN Jochemsen gaat verder door te vertellen dat die dag de imkers aanwezig zullen zijn. Naast verkoop van honing laten de imkers zien welke producten van de bij afkomstig zijn zoals was en propolis. Verder zal er toch pompoensoep te proeven zijn net als de zelfgemaakte jam van eigen oogst. Van de geoogste stoofperen worden taarten gemaakt. ,,Van de eerste oogst willen we zoveel mogelijk Leusdenaren laten proeven,” vertelt Klarenbeek. ,,In het voedselbos hebben we bijna allemaal verschillende rassen staan, vooral oude rassen. Verder hebben we oogst gehad van de bessen, wijnbes, aalbessen en kruisbes. Ook heeft de vlier mooie bloesem en nu bessen gegeven. Van de bloesem is vlierbloesemsiroop gemaakt.” Tijdens de wandeling zien we veel kastanjes op de grond liggen en ook daar gaan vrijwilligers wat eetbaars van maken.

NIET BIJEN- EN VLINDERVRIENDELIJK Vrijwilligers stekken de vaste planten in de vlindertuin zodat bezoekers deze gekweekte plantjes kunnen kopen. Op deze manier worden de financiën aangevuld om materiaal aan te schaffen dat nodig is voor het onderhoud van de tuinen. ,,Naast bijen- en vlinder vriendelijk zijn ze ook gifvrij gekweekt,” geeft Jochemsen aan. ,,Bijna alle bijen- en vlinder vriendelijke planten in tuincentra zijn niet gifvrij gekweekt en dat is schadelijk voor de bijenbevolking op de lange termijn. Bij elke bezoekje aan de plant krijgt de bij dan een beetje bestrijdingsmiddel mee wat zich ophoopt in dat lijfje. Op den duur is dat te veel geworden en vallen ze dood neer. Veel mensen weten dit niet.”

Praktisch
Locatie Vlinderpad, hoek Groene Zoom en Heiligenbergerweg
16 oktober 2021 12.00 tot 16.00 uur, tevens de laatste open dag van dit jaar.

Duurzaam Doen Leusden is een initiatief van de gemeente Leusden. Samen met inwoners, organisaties en ondernemers werken ze aan een groen, schoon en energieneutraal Leusden.

door Mariska Stehouwer


Jantine van der Laan, Janny Jochemsen, Marit Smink en Mildred Klarenbeek. - Foto: Mariska Stehouwer

Een kijkje in de vlindertuin. De bloemenakkers zagen dit jaar voornamelijk geel, het felle geel van de ganzenbloemen.
Gifvrije plantjes.
'Kom kijken', nodigt het vogelhuisje uit.
Kastanjes.
Peren.