De gemeente heeft een waslijst aan knelpunten in het vernieuwde winkelcentrum De Biezenkamp op eeen rijtje gezet.
De gemeente heeft een waslijst aan knelpunten in het vernieuwde winkelcentrum De Biezenkamp op eeen rijtje gezet. Daan Bleuel

Gemeente inventariseert knelpunten in vernieuwd winkelcentrum Biezenkamp

8 oktober 2021 om 11:25 Maatschappelijk

LEUSDEN Winkelcentrum De Biezenkamp onderging de afgelopen jaren een ingrijpende facelift. Maar de herinrichting van het gebied bracht ook een aantal overlast gevende knelpunten aan het licht. Die kinderziekten wil de gemeente nu aanpakken. 

Gemeenteraadsleden werden donderdag over de stand van zaken ingelicht. Daaruit bleek dat ambtelijk medewerker Henk Blok de afgelopen maanden op allerlei mogelijke manieren contact zocht met zoveel mogelijk betrokkenen in het gebied. Dat gebeurde in individuele gesprekken, via telefonisch contact, mailwisselingen en inloopbijeenkomsten. 

OVERLAST TOP 5 Dat leverde zoveel informatie op, dat in ieder geval een top 5 van overlastbezorgers kon worden samengesteld. Rijdende scooters en auto’s op het plein stonden daarin met stip op één. Ook snelle (elektrisch voortbewogen) fietsers en hangjongeren scoren met respectievelijk een tweede en een derde plaats hoog op de irritatielijst van winkeliers, bewoners en bezoekers van het winkelcentrum. 

Een aantal specifieke verkeersknelpunten sloot de rij in de top 5. Het ging daarbij om het parkeren bij kinderdagverblijf Villa Blanca (nabij de Zwarteweg) en het Ossensteegje (een smal, afsluitbaar straatje aan de noordkant van het gebied). 

KNELPUNTEN Blok liep in zijn presentatie voor de raadsleden een flink aantal grotere en kleinere knelpunten langs. Die varieerden van parkeeroverlast tot onlogisch geplaatste verkeersborden, van geblokkeerde uitritten voor vrachtwagens die de Jumbo bevoorraden tot onoverzichtelijke situaties die regelmatig tot ‘confrontaties’ leidden tussen bijvoorbeeld fietsers en voetgangers. 

Een flink knelpunt bleek de plek waar vrachtwagens hun goederen voor supermarkt Lidl lossen. Blok wist dat omwonenden daar veel hinder van ondervinden. ,,Koelwagens bijvoorbeeld maken gedurende de tijd dat ze daar staan het nodige lawaai. En dat kan wel een half uur tot drie kwartier duren.’’

HEET HANGIJZER Dat punt bleek ook voor een aantal raadsleden een heet hangijzer. Wim van Ginkel (CDA) vond bijvoorbeeld dat het probleem ‘prioriteit moet krijgen’. Ook Annet Belt (SP) wist dat er al geruime tijd gebakkeleid wordt over de kwestie. ,,De buurt is al in gesprek geweest met de Lidl. Zonder afdoende resultaat. Wat kan er nog meer gebeuren?’’

Blok vroeg zich openlijk af of er in deze kwestie überhaupt een rol voor de gemeente is. ,,Je moet je afvragen wat je als gemeente naar je toe wil halen’’, begon hij voorzichtig. ,,In wezen is het een conflict tussen twee particuliere partijen. Je kunt als gemeente geen maatregelen afdwingen als de overlast binnen wettelijke normen blijft.’’ 

‘TERUGTREKKENDE BEWEGING?’ Daar schrok één van de aanwezige omwonenden toch wel van. ,,Merkwaardig dat de gemeente nu ineens een terugtrekkende beweging maakt’’, liet de heer Daatselaar de aanwezigen weten. 

Als we alles in één keer zouden doen, gaat het om serieus geld

Karolien Pouwels (ChristenUnie-SGP) vond de redenering van de ambtenaar ook wat kort door de bocht. ,,We hebben als gemeente wel een zorgplicht. Dus ik zou zeggen; doe er wat mee.’’ Wethouder Vos suste de gemoederen, maar kwam tegelijk niet veel verder dan de belofte ‘er naar te zullen kijken.’ 

CAMERA’S Er werd ook gesproken over het ophangen van camera’s in het kader van handhaving. ,,Je kunt wel BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) inzetten om toezicht te houden, maar zodra die weer weg zijn, zijn de problemen ook weer terug’’, lichtte burgemeester Bouwmeester één en ander toe. 

De aanwezige raadsleden leken wel wat voor zo’n optie te voelen, maar vroegen zich tegelijk af ‘wat dat zou gaan kosten?’ Bij de aanschaf van camera’s moest rekening gehouden worden met een slordige 10.000,= euro en een jaarlijks terugkerende kostenpost van 3.000,= . ,,En dan moeten de BOA’s de beelden nog uitlezen. Dat kost ook tijd’’, vulde Bouwmeester aan.

BEKEURINGEN De burgemeester moest ook het raadslid dat in het uitdelen van boetes een inkomstenbron zag, waarmee de kosten deels zouden kunnen worden gedekt, teleurstellen: ,,De inkomsten van bekeuringen zijn voor het CJIB (centraal justitieel incassobureau) en daarmee voor de Rijksoverheid en niet voor de gemeente.’’

Blok besteedde in zijn presentatie ook aandacht aan mogelijke oplossingen voor de knelpunten die hij inventariseerde. Die varieerden van een verplaatsen van een bordje, tot het op de schop nemen van een complete parkeerplaats. 

‘SERIEUS GELD’ ,,En wat gaat dat dan kosten?’’, wilde Annet Belt dan toch ook nog wel even weten. ,,Als we alles in één keer zouden doen, gaat het om serieus geld’’, zei burgemeester Bouwmeester daarover. ,,Daarom is het verstandiger de knelpunten gefaseerd aan te pakken en te bekijken welke effecten dat oplevert.’’

Wethouder Vos opperde de mogelijkheid om een deel van de knelpunten (zoals de parkeerproblemen bij het kinderdagverblijf) mee te nemen in grotere, infrastructurele projecten, zoals het op de schop nemen van de Burgemeester de Beaufortweg. 

TUSSENBALANS De informatiebijeenkomst was een soort tussenbalans. Het is de bedoeling dat er nu concrete plannen gemaakt gaan worden die de gesignaleerde knelpunten uit de weg moeten ruimen. Daarmee zal het college op termijn bij de gemeenteraad terugkeren. 

door Daan Bleuel

Ruimte voor gezelligheid in het tweede winkelcentrum van Leusden.