John van Gulik zoekt het doel van Aristos en ruimte in de verdediging. Twee tellen later draait hij het cruciale handbalduel op slot door 27-24 te scoren.
John van Gulik zoekt het doel van Aristos en ruimte in de verdediging. Twee tellen later draait hij het cruciale handbalduel op slot door 27-24 te scoren. Ronald Kersten

Belangrijke winst voor handballers YourLease/Eemland

10 oktober 2021 om 11:57 Overig

LEUSDEN De mannenhandballers van YoureLease/Eemland doen weer helemaal mee in de eerste divisie D. In een rechtstreeks duel om de rode lantaarn versloegen de mannen van coach Arjan Schneiders het Amsterdamse Aristos in een spannend duel: 27-26. Daarmee haalde het team in de thuishal op het Leusdense Burgemeester Buiningpark de eerste twee wedstrijdpunten binnen. 

HV Eemland ontstond medio vorig jaar. Het gaat om de samenvoeging van de herenafdelingen van LHV uit Leusden en BDC uit Soest. ‘Eemland’ is de prestatief ingestelde kroon op beide regionale clubs, die verder geheel zelfstandig door het leven blijven gaan. 

SAMENWERKING Zo’n samenwerkingsverband is niet nieuw in de handbalwereld. Met name de herenafdelingen staan, door gebrek aan aanwas van onderaf, al jaren onder druk. BDC uit Soest speelt al sinds mensenheugenis mee in de subtop van de vaderlandse competitie (vooral eerste en tweede divisie). 

Om die ambitie ook de komende jaren te kunnen blijven koesteren, zocht de club uit Soest een aantal jaren geleden samenwerking met het Amersfoortse Fidelitas. Omdat Fidelitas er voor koos die samenwerking te beëindigen, kwam het Leusdense LHV als nieuwe partner in beeld. Maar ook de huidige koploper in de eerste divisie, Vrone/Berdos uit Alkmaar/Bergen is zo’n combinatie.

NIEUWE HAL HV Eemland speelt zijn thuiswedstrijden afwisselend in de nieuwe hal (uit 2018) op het Leusdense Burgemeester Buiningpark en in Beukendal in Soest. De komst van de sporthal op het Leusdense sportpark is mede het gevolg van jarenlange inspanningen van de handballers en de korfballende buren van KC Antilopen. Beide clubs zijn voor hun werk beloond met een schitterende en complete accommodatie, waar zowel de zaal- als de veldcompetities van beide clubs kunnen worden afgewerkt. 

Vanwege corona, werd de competitie vorig jaar voortijdig afgebroken. Maar uit de eerste wedstrijden die de nieuwe combinatie toen speelde, werd al wel duidelijk dat handhaving de belangrijkste doelstelling van de Leusdense trainer Arjan Schneiders en zijn team zou worden. 

MIDDENMOOT Dat zal ook dit jaar de voornaamste inzet zijn, hoewel jubilerend trainer Schneiders (hij werd zaterdag gehuldigd omdat hij 40 jaar lid is van LHV) in een interview met de Leusder Krant voor de start van de competitie vorig jaar de verwachting uitsprak dat zijn team de middenmoot zou kunnen aantikken. 

Na de winst op Aristos staat de ploeg nu -zij het geflatteerd- na vier wedstrijden gedeeld elfde. Aristos en DWS uit Schiedam delen nog puntloos de laatste plaats. Het tweede team van Houten pakte tot nu toe slechts één wedstrijdpunt. Eemland deelt de elfde plaats met de reserves van het Haagse Hellas en de Achterhoekse fusieclub Artemis ‘15. 

STRAFWORP De beslissing in het duel, dat lange tijd gelijk opging, viel met minder dan tien minuten op de klok en werd ingeluid door een redding van de relatief onervaren doelman Stephan van Miltenburg. De Nieuwegeiner, die pas twee jaar tussen de palen staat, stopte bij 24-24 een strafworp. 

Van Miltenburg onderscheidde zich eerder in de tweede helft met twee prachtige reddingen, waarmee hij voorkwam dat Aristos, dat 15-16 voor stond, verder kon uitlopen. De gestopte penalty leek een mentaal breekpunt voor de Amsterdammers die tot dan toe een taaie tegenstander bleken. Het verschil werd nooit groter dan twee treffers. Alleen bij 7-4 leek Eemland een gaatje te slaan. Door slordigheden in de verdediging moest de thuisploeg dat verschil echter snel weer inleveren. 

SPIL Thomas Visser zette Eemland, na de gemiste strafworp, snel op 25-24. Tim Zwart, de spil van het team, wees zijn ploeg de weg naar de winst door 26-24 te laten aantekenen. Daarbij had de opbouwer en spelverdeler over geluk overigens niet te klagen. 

John van Gulik, naast Zwart de belangrijkste afstandsschutter, besliste het duel in de 27e minuut door vanaf de rechteropbouw (normaal gesproken niet de positie waar hij het beste rendeert) op avontuur te gaan en 27-24 binnen te werken. Dat Aristos nog terugkwam tot 27-26 wil niet zeggen dat het nog spannend werd. De laatste treffer, een benutte strafworp, viel tien seconden voor het eindsignaal. 

Doelpuntenmakers: Tim Zwart 8, Jordi Mertens 5, Domenico Weenink 5, Thomas Visser 3, John van Gulik 3, Jack Schneiders 2, Stijn Jantzen 1.

door Daan Bleuel