Het idee ontstond op een avond aan de bar.
Het idee ontstond op een avond aan de bar. Arnoud J Spaaij

Lokaal Achtervelds biertje smaakt naar meer

12 oktober 2021 om 11:35 Zakelijk

ACHTERVELD Je houdt het niet voor mogelijk, maar het idee ontstond echt in de kroeg. Zes Achtervelders bedachten daar een lokaal bier en inmiddels is er bijna tweeduizend liter van in flesjes en naar de tap getransporteerd: Blauw Bier APA. En dat laatste staat voor Achtervelds Pale Ale.

Zo’n idee dat op een avondje in het café ontstaat, wil nog wel eens een vroege dood sterven. Maar de vriendengroep bestaande uit Remy de Gans, Jesse Bolk, Joery Boutens, Tom van Ruitenbeek, Joris Houtveen en Aike de Vette hadden hun zinnen gezet op een Achtervelds biertje. „De aanleiding ontstond toen de brouwerij, Bierbrouwerij De Volle Maat, ermee stopte. We opperden het idee om de spullen over te nemen, maar dat bleek voor ons toch lastig. We hebben wel contact gehad met Fokko Kruizenga. Hij heeft ons ook het een en ander uitgelegd.”

Zo begonnen de jongens uiteindelijk redelijk eenvoudig. „Ja, we hebben eerst een Hema-setje besteld”, lachen ze, „Dat kan gewoon online. Er zijn best wat online shops waar je spullen kan bestellen. Dat is ook waar de research ontstaan is voor ons. Op internet kan je veel terugvinden. Zo vonden we ook het eerste recept en hebben dat thuis geprobeerd,” vertelt Aike. Het ligt misschien voor de hand, maar het eerste biertje zijn de jongens waarschijnlijk niet dronken van geworden. „Nee”, lacht Tom terwijl de anderen heftig hun hoofd schudden, „dat eerste bier was niet te hachelen.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De jongens hebben het inmiddels voorgeproefd. - Foto: Arnoud J Spaaij

BROUWERIJ Opgeven deden de mannen niet en dus werd het recept verbeterd, aangepast, bijgesteld en gingen ze op zoek naar een betere brouwketel. Het brouwen bleek een proces waarbij schoon werken, de temperatuur van het weekwater voor de mout bewaken en de koeling voor het gisten allemaal door de vriendengroep moest worden uitgezocht. „We kochten een betere en grotere brouwketel van vijftig liter. Een verbetering, maar we leerden ook dat een vijftig-literketel maar dertig tot veertig liter bier oplevert.” Inmiddels was er een brouwerij gebouwd. Achter in de tuin van één van de ouders is een schuur helemaal ingericht. Een planbord waarop het recept prijkt, met een schema en ook schetsen en krabbels opstaan die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het creatieve proces van de jongens.

Van het eerste biertje zijn de jongens niet dronken geworden; Nee, dat eerste bier was niet te hachelen

BLAUW Want niet alleen was er inmiddels bier dat prima te drinken was, de plannen kregen ook meer vorm. „We wilden een Achtervelds lokaal biertje maar niet alleen voor onszelf.” En dus bedachten de jongens ook een marketingplan dat begon met een naam en logo. „Blauw; ja, het is wat je denkt hoor”, zegt Tom vrolijk. „En het was ook de combinatie met het woord bier en nog heel veel andere mogelijke combinaties zoals licht blauw voor licht bier en donker blauw voor donker bier.” Het is dan ook niet de bedoeling dat het blijft bij wat nu ontwikkeld is, het Blauw Bier APA. En dat staat voor Achtervelds Pale Ale. Het bier is zowel op fust als op fles beschikbaar in 33 centiliter.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


In de brouwerij in Achterveld. - Foto: Arnoud J Spaaij

PRODUCTIE De zes mannen hebben inmiddels de Vereniging Brouwerij Blauw opgericht. Om de productie op te starten, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij Hoop in de Zaanstreek. „We hebben nu ook een logo, etiket en een webshop op blauwbier.nl,’ en willen het komende weekeinde in besloten kring ons bier lanceren. We vinden het leuk als het hier in de omgeving verkrijgbaar is”, zegt Tom, „En het lijkt ons echt leuk om dit echt Achterveldse biertje te introduceren.”

SOORTEN Als het aan de vrienden ligt, worden er nog meer bieren bedacht en ontwikkeld. „Eigenlijk hebben we dat al langer bedacht. Met deze naam is het ook gewoon leuk om verschillende bieren te hebben. Een lokaal bier in meerdere soorten. Dat is wel een streven”, legt Aike uit. Het zal betekenen dat de jongens nog heel wat uren in hun Achterveldse brouwerij gaan doorbrengen om nieuwe recepten te bedenken en uit te proberen. Eén van de zwaarste taken zal in sommige gevallen zijn dat ze eerst zelf moeten proeven.

door Arnoud J Spaaij