'Meta de Vries was een ontzettend lieve vrouw met een warme, karakteristieke stem'

7 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - De in Leusden woonachtige radiopresentatrice en jazz-zangeres Meta de Vries is donderdag in haar woonplaats Leusden overleden. Zij stierf aan kanker na een kort ziekbed, maakten haar kinderen vrijdag bekend. Meta de Vries is zeventig jaar geworden.

door Christine Schut

Meta de Vries werkte jarenlang voor de AVRO. Een bekend radioprogramma van haar is Juist op zondag, waarin ze tips voor evenementen afwisselde met muziek. Ook werkte ze voor regionale omroepen als Radio West en RTV Utrecht en ouderenomroep MAX. De stem van Meta de Vries werd in Nederland 'wereldberoemd' doordat ze in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme toeristische tips insprak, die op zaterdag- en zondagochtend te horen waren op Radio 1 en Radio 2. Dit deed ze tot voor kort.

Oud-collega Jan Steeman is geschokt door het overlijden van De Vries. Steeman presenteert tegenwoordig vier dagen in de week het programma 'Arbeidsvitaminen' op Radio 5 Nostalgia. ,,Ik had dit totaal niet verwacht, ik wist niet dat ze ziek was", meldt hij vanuit Frankrijk. ,,We zijn heel lang collega's geweest. Toen ik in 1971 bij Radio3 (toen not Hilversum3, red.) begon, werkte zij daar al een jaar of vijf. Tot het eind van de jaren tachtig, begin jaren negentig, hebben we daar samen gewerkt. Zij was toen al een geweldige presentatrice met een fantastische stem. Ik heb enorm veel van haar geleerd. Ze wist ontzettend veel van muziek. Zij vond muziek iets dat je serieus moest nemen. Ze was met name geïnteresseerd in soul, blues en jazz. Ze werd later zelf ook een verdienstelijk jazz-zangeres", noemt Steeman, hoorbaar onder de indruk van het overlijden van Meta de Vries op.

,,Bijvoorbeeld de Doobie Brothers zijn nu natuurlijk bekend. Destijds haalden we de singletjes met trillende vingers uit het hoesje. 'Zou dit wat worden', dachten we toen. Je moet je ook bedenken dat Radio3 in die jaren een marktaandeel had van vijftig tot zestig procent. Er was nauwelijks concurrentie. Dat is nu haast niet voor te stellen. De naam en stem van Meta waren erg groot. Haar stem was natuurlijk ook bekend van de toeristische tips en op stations als treinen vertraging hadden. De laatste vijf jaar, van 2006 tot 2010 had ze een programma op radio 5 bij Omroep Max", gaat Jan Steeman verder.

,,Ik zal Meta de Vries blijven herinneren als een ontzettend lieve vrouw met een warme karakteristieke stem. Samen met Tineke de Nooij was Meta jarenlang de enige vrouwelijke discjockey op de radio. Daarin waren ze echt uniek. Ze moest zich toch staande zien te houden tussen alle mannen met hun grote monden. Ik zal haar enorm missen hoewel het contact de laatste jaren wat minder was. Vorig jaar september was ze gelukkig nog bij jubileumfeest van Arbeidsvitaminen. Dat was heel gezellig", aldus Jan Steeman.

Cees van Zijtveld is ook oud-collega van Meta de Vries. ,,Van 1966 tot 1991 hebben we samengewerkt op Hilversum3. Samen met Roel Balt en Krijn Tonninga maakten we het programma 'Zet 'm op'. En als Meta op vakantie was, verving ik haar bij het programma 'Juist op zondag', haar populairste programma. Wat overigens een hele klus was. Soms belde de politie om te vragen welke activiteiten we gingen uitlichten in dat programma, dan konden ze tijdig omleidingen instellen vanwege de te verwachten drukte. Ik ben overigens nog totaal flabbergasted door het nieuws van Meta's overlijden. Ik hoorde het via de media, het heeft me totaal overvallen. Ik had via via wel gehoord van haar ziekte, maar dat ze zo ziek was, wist ik niet. Ik zal me haar herinneren als de vrouw met de mooiste radiostem die ik ooit heb gehoord. Ze was een collegiale collega. Ze stond altijd voor je klaar en was zeer behulpzaam. Maar ze was ook heel opvliegend. Iemand die haar mening uitdroeg. Haar mondje kon aardig tekeer gaan", lacht Van Zijtveld. ,,Nederland moet een hele vertrouwde radiostem missen die jaren te horen is geweest."

Er schiet Van Zijtveld nog een anekdote te binnen. ,,Als collega's op vakantie waren, moesten we van Meta zeggen dat ze 'iets anders aan het doen waren'. Dat had ze ingevoerd omdat tijdens een van haar vakanties haar platencollectie was gestolen."

Klik www.condoleanceregister.nl/Condoleance-Meta-de-Vries-1.htmlhier voor het condoleanceregister voor Meta de Vries.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie