Links de vlag van Stoutenburg, rechts die van Leusden.
Links de vlag van Stoutenburg, rechts die van Leusden. Collectie HKL

Vergeten historische gemeentevlaggen

5 december 2019 om 15:26 Historie Deel je nieuws

Sinds hangen er twee onbekende vlaggen in Bibliotheek Eemland aan de Hamersveldseweg. Ze zijn van de voormalige gemeenten Leusden en Stoutenburg. In 1969 werden deze agrarische gemeenten samengevoegd. Na dat jaar groeide het aantal inwoners van Leusden hard, want er werden veel nieuwe woonwijken gebouwd.

De Historische Kring Leusden heeft over de samenvoeging, precies vijftig jaar geleden, een expositie ingericht met zegels, stempels, relatiegeschenken en andere interessante voorwerpen. Ook hangen er de officiële portretten van de burgemeesters, gesierd met hun ambtsketen. Leusden en Stoutenburg waren maar kleine gemeenten en beide hadden dezelfde burgemeester en ambtenaren. Net nu deze expositie loopt zijn twee -vergeten- gemeentevlaggen van voor 1969 uit de archiefdozen tevoorschijn gehaald. Dat komt wel heel mooi uit!

Linksboven staan de officiële wapens van de gemeenten afgebeeld. De vlag met de burcht is uiteraard die van Stoutenburg. De drie gekleurde banen verwijzen naar de Provincie Utrecht; tegenwoordig zijn de provinciekleuren rood en wit, maar tot 1952 hoorde ook oranje daarbij.

Vermoedelijk dateren de vlaggen uit 1938. Koningin Wilhelmina was toen 40 jaar koningin en zij werd gehuldigd door jongeren uit alle Nederlandse gemeenten. Elke delegatie kreeg een eigen speciaal gemaakte gemeentevlag mee. Bij deze datering hoort overigens wel een vraagteken. Op de Leusdense vlag staat namelijk het gemeentewapen afgebeeld, dat in 1951 officieel werd vastgesteld. Dan kan de vlag moeilijk uit 1938 dateren, tenzij dat wapen ook al eerder in gebruik was. Of dateert de vlag pas van na 1951? De Historische Kring Leusden gaat deze zaken uitzoeken. Op de expositie in het boerderijgedeelte van de bibliotheek kan iedereen zien welke wapens sinds 1816 gebruikt werden en volgen hoe en waarom de gemeentewapens in de loop der tijd veranderden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie