Afbeelding

Actueler dan ooit: energie besparen doe je zo

2 november 2022 om 20:13 Partnercontent

Nu bijna iedereen kampt met een hoge energierekening kan men wel wat tips gebruiken over energiebesparing. Nu is men thuis al redelijk bezig met die thermostaat een graadje lager en zaken als ledverlichting, maar hoe zit dat zakelijk? Zijn er binnen een bedrijf met eenvoudige aanpassingen winsten te behalen? Tijd voor bewustwording!

Altijd een lamp aan?

Er zijn lampen die altijd aan staan. Neem bijvoorbeeld de noodverlichting die het personeel wijst op de nooduitgangen. Deze lampen kunnen eenvoudigweg niet uit. Zorg er in elk geval voor dat je LED noodverlichting hebt. Ledlampen verbruiken namelijk aanzienlijk minder stroom. Voor elke andere lamp is een bewegingsmelder een uitkomst. Waar niemand is, hoeft geen lamp te branden. Bij heel veel kantoren brandt dag en nacht de verlichting en dat is zonde. 

Warme trui aan naar kantoor

Thuis is men al gewend aan het graadje minder en met het dekentje op de bank toch comfortabel zijn. Adviseer het personeel om op het werk een warme trui aan te trekken op een koude dag. We moeten af van de overhemdcultuur als dat ervoor zorgt dat de energiekosten de pan uit rijzen. Ook de stimulans om staand te werken of meer te bewegen tijdens de werkdag helpen hier enorm bij. Wie beweegt, krijgt het immers niet zo snel koud. 

Weg met tocht

Loop alle ramen en deuren na op tocht. Een eenvoudige tochtstrip helpt de temperaturen omhoog te krijgen. Ook een gordijn bij de deur is een uitkomst. Bij de mensen thuis is dit algemeen geaccepteerd, waarom op kantoor dan niet? Sowieso is het pand isoleren een aanrader. Dit is een investering die je vrij snel terugverdient. Zorg ervoor dat het personeel bewust omgaat met open deuren en ramen. Natuurlijk is frisse lucht goed in een vergaderruimte, maar leg het aan banden als het echt koud is. Men kan ook vergaderen tijdens een wandelingetje …

Wat sluipt daar?

Sluipverbruik, het is niet een woord dat je dagelijks hoort. Toch is het wel iets dat dagelijks gebeurt. Veel apparaten worden op stand-by gezet, terwijl ze ook best uit kunnen. Ook hier is bewustwording een dingetje. Trek de stekkers uit de vergaderschermen. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos met een aan/uitschakelaar, zodat men eenvoudig de stroom van het beeldscherm, etc. haalt. Schaf bespaarstekkers aan of ga eens na met een energiemeter hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Elk beetje stroom dat bespaard wordt, is een winst in de kosten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie