Hooidag bij Groot Zandbrink

19 juni 2013 om 00:00 Achtergrond

ACHTERVELD - Zaterdag 22 juni wordt voor de eerste keer een hooidag gehouden op Groot Zandbrink aan de Postweg. Van 13.00 tot 17.00 zijn demonstraties te zien van hooischudden en -harken met paard en menskracht. Er zijn ook rondleidingen met gidsen op en om de boerderij en op het blauwgrasland met orchideeën. Kinderen kunnen ponyritjes maken en kleine huisdieren vasthouden in de knuffelhoek. Op de deel van de boerderij zijn koffie en wafels verkrijgbaar.

door Lia van Burgsteden

De hooibouw was vroeger de drukste tijd van het jaar op de boerderij. Er kwam heel wat bij kijken om het gras te verwerken tot wintervoer in de hooiberg. De hooioogst was ook één van de hoogtepunten van landelijke zomerse sfeer.

Hans Veurink en Theo Greefhorst zijn bezig met de voorbereidingen van de hooidag. Het heerlijk geurende hooi, prachtige landschap met in de verte een ree, hanengekraai en andere vogelgeluiden maken het bezoek aan Groot Zandbrink tot een feestje. De mannen zijn even te druk met hun werk om het allemaal te zien. Met een antieke houten hooihark wordt het gedroogde gras bij elkaar geharkt en op ruiters gezet. Andere oude hooibouwmachines mogen binnenkort ook de schuur uit om te laten zien wat ze nog waard zijn. Hans Veurink: ,,Maar het wordt niet alleen nostalgie, we zetten ook een aantal moderne machines op het erf om te laten zien hoe de hooibouw er tegenwoordig aan toe gaat."

Tijdens een oefenochtend deze week hebben verschillende koetsiers de werktuigen geprobeerd. De paarden die normaal voor een luxe kar staan, mochten nu een oude grasmaaimachine, een hooischudder of een zwadhard uitproberen. Het ging best goed. De Haflinger van Piet Hilhorst trok na een paar oefenrondjes de vorkjesschudder braaf door het veld met hooi. Komende week nog een avondje oefenen en dan volgt op 22 juni het optreden voor publiek.

Als het 'derde hooibergje in het klein' op het land staat is er tijd voor een rondleiding. We lopen langs de mooie nieuwe tuin- en bijenschuur, de prachtige moestuin, de herstelde voortuin en de ingezaaide akkertjes. Overal wordt even gekeurd en bewonderend gekeken naar de sla, tuinbonen, kolen, kruiden, snijbloemen en nog veel meer. Wat zal het vlas op de akker straks mooi blauw kleuren en wat leuk om al die andere oude landbouwgewassen weer op het land te zien staan. De leerlingen van de boerenwerkklassen kunnen hier straks tussen de zonnebloemen schoffelen en de aardappels rooien.

Groot Zandbrink is het domein van de Vallei Horstee met zo'n honderd vrijwilligers. Daar zijn ook klanten van de voedselbank bij die in de moestuin helpen. Dit als tegenprestatie voor de groentes die iedere week naar het verdeelcentrum in Leusden worden gebracht. Verder is er nog een bouwgroep die ondere de Valleihekken maakt en een gidsengroep voor de rondleidingen. De bouwgroep kan nog versterking gebruiken.

In de werktuigenschuur huist de Stichting tot Behoud van Oude Werktuigen, die er voor zorgt dat de antieke werktuigen in goed conditie blijven. Ook deze schuur is te bezichtigen op 22 juni. Centraal staan de oude hooibouwwerktuigen, voortgetrokken door paarden. Dat is nog best spannend, want een modern paard span je niet zomaar voor een rammelende oude vorkjesschudder.

Er zijn ook rondleidingen over de hoeve Groot Zandbrink, orchideeënexcursies in het aangrenzende natuurgebied, knuffeldieren en ponyritjes voor de kinderen. Verder is er het schapenscheren, wafels bakken en bezichtiging van de collectie oude landbouwwerktuigen. Meer informatie is te vinden op www.grootzandbrink.nl/hooidag.

Voor 21 september is een 'houtdag' en in december een 'winterdag' in voorbereiding. Met de al jaren bestaande 'ploegdag', wordt er straks vier keer per jaar een evenement verzorgd.

Stichting de Boom stelt als eigenaar de boerderij Groot Zandbrink ter beschikking voor educatie en groene evenementen. Dat past binnen hun maatschappelijke doelstelling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie