Hoera!

19 september 2018 om 10:18 Lokaal/Column

U had mij dit stukje eens moeten zien tikken, met mijn bruine koppie. Ben net terug uit het zonnige Barcelona! Uit Sitges, beter gezegd, een pittoreske badplaats, 30 kilometer verderop. We hadden er een verjaardag te vieren, want vriend Geert is 60 jaar geworden. Aplausos!

Ach, dat hadden we natuurlijk ook kunnen doen met een HEMA-tompouce bij hem thuis op de Genthoek, maar Geert wilde dit feestje het liefst combineren met een vakantie in zijn geliefde stadje. En dus kwamen zijn vrienden (uw columnist incluis) voor een cava, tarta en een dagje playa graag even naar Spanje. Ja, vriendschap is soms afzien, ahum.

Terwijl het feestvarken in zijn vakantieappartement de confetti bijeen veegde, mocht ondergetekende zijn rugzak alweer pakken voor de retourvlucht. De krantenplicht roept. Zo kon het gebeuren dat ik hoog boven Frankrijk de inspiratie vond voor deze Knipoog. Transavia had me namelijk een plek gegund tussen twee andere reizigers: stoel 29E. Hier zaten niet alleen mijn benen in mijn nek, maar moest ik ook lijdzaam toezien hoe mijn armleuningen werden geconfisqueerd door passagiers uit Amsterdam en Nijmegen op 29D en 29F.

We bespraken koetjes en kalfjes, hobby's en werk, maar ook onze woonplaatsen. Dat drukke Amsterdam, waar je alles hebt, behalve rust. En Nijmegen, waar je jaarlijks niet alleen over de Via Gladiola, maar ook over de hoofden kunt lopen. En Leusden natuurlijk. Leusden? Leusden ja!!!

Ik moet eerlijk bekennen dat het me wel eens frustreert om op dit soort momenten de buren erbij te halen. Dat zinnetje 'bij Amersfoort' voelt namelijk alsof wij ons bestaansrecht ontlenen aan de buurgemeente. Het calimerocomplex benauwd me, want zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk.

Ik ga uit van onze eigen kracht en schiet wat marketingprietpraat op ze af, zoals 'dé beste wandelgemeente' en 'de groene long van Nederland', maar het maakt geen indruk. Theo Meijer, Carl Verheijen en Gaby van Nimwegen kennen jullie toch wel? AFAS misschien?

Nee, het zorgt amper voor turbulentie. Vooruit dan maar: Leusden bij Amersfoort. Aha! En voor ik het weet beginnen de Amsterdammer en Nijmegenaar hun lofzang op die mooie keistad. Grrrr.

Dinsdag 18 september. Zwetend wakker uit een slechte droom. Zag Lucas Bolsius zwaaiend met een vlag, Gerolf Bouwmeester op rokende puinhopen aan 't Erf. Leusden is geannexeerd. Help!

Het is mooi dat de donkere nacht ook leert te relativeren. Immers: liever BIJ Amersfoort dan IN Amersfoort. Het is eigenlijk net als met die foto's uit Spanje. Een jarige Geert, zwaaiend met vlaggetjes, al is het maar omdat het prachtige, sfeervolle Sitges BIJ Barcelona ligt en niet erin.

Marco Bosmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie