Afbeelding
Agnes Corbeij
Column

Takkenzooi

Column Knipoogje

Terwijl half Leusden zich op dit moment op een camping, bergtop of aan een badrand het goede leven laat aanleunen, zijn er ook inwoners die het dorp levend houden. Jazeker, de Leusder bakker bakt gewoon zijn brood, terwijl de slijter nog immer zijn wijn slijt en de Lakenvelder haar vlaai – pardon – schijt. Je hoeft dus helemaal niet af te zakken naar het zuiden voor du pain, du vin et du kruidenboter.

Ook op de redactie van de Leusder Krant is van komkommerrust bijna niets te merken. We hebben onze vingers weer blauw getikt, met verse krantjes in bussen, op matten en bij winkels tot gevolg.

Je ziet de laatste tijd overigens ook veel mensen met groene vingers in Leusden. Het is de brigade van Florijn, die, nu de natuur zo welig tiert, het onderhoud van de openbare ruimte op zich heeft genomen. Da’s hard werken in deze groeizame weken. De groenwerkers uit Woudenberg wisten de opdracht via aanbesteding binnen te slepen. Hoe dat gaat? Overheden schrijven een klus uit en bedrijven mogen een bod doen. De ervaring leert dat de winnaar vaak veel voor weinig heeft geboden. Hoewel de grote beloften en kleine lettertjes van deze groendeal binnen de muren van het Huis van Leusden blijven, zijn de centjes geen geheim. Florijn krijgt netto 1,1 miljoen euro om ons dorp drie jaar lang ogenschijnlijk netjes te houden. Dat wil zeggen: maaien, snoeien en vegen.

Hij klaart zijn tuinklus in opdracht van de (groene) gemeente Leusden, die voor 1,1 miljoen euro genoegen neemt met B-kwaliteit

Daarmee nemen de Woudenbergers het takje over van SIGHT Landscaping in Harderwijk. Dat lijkt zich de afgelopen jaren namelijk een beetje te hebben verslikt in de klus en de inzet van burgerparticipatie bij het beheer. Het was destijds een landelijke primeur, burgers die hun eigen straatjes schoonvegen. Maar die burgers gaven de bezem al snel aan Maarten.

Florijn doet het derhalve op eigen kracht en haalt daarvoor een grote machinearsenaal van stal, met allerhande borstels, blazers, kantsnijders, hakselaars, enzovoort. En terwijl de gemotoriseerde ‘tuinman’ in zijn luidruchtige brommobiel de kantjes eraf rijdt en zich om obstakels wurmt, moet hij ook zijn navigatie in de gaten houden, want hij kent de weg nog niet.

Zo kan het gebeuren dat er deze zomer hier en daar een struikje of een straatje wordt gemist en dat de velden bij u om de hoek te hooi en te gras worden onderhouden. Ach, het valt die man met die groene vingers waarschijnlijk niet euvel te duiden. Hij klaart zijn tuinklus in opdracht van de (groene) gemeente Leusden, die voor 1,1 miljoen euro genoegen neemt met B-kwaliteit. Dat Florijn bovendien een extraatje krijgt voor biodiversiteit en klimaatadaptie, terwijl de machinewerkers hun uitlaten flink laten pruttelen is een saillant detail.

Kortom, geniet van uw vakantie en lees uw krant desnoods online, zelfs op een bergtop of badrand, want Leusden tuiniert, ploetert en knipoogt voort.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie