Afbeelding
Archief
Column

Verkeer(d)(s)bord

Column

Ik zag op internet een gekke tekst op geel waarschuwingsbord. Caution! This sign has sharp edges. Do not touch the edges of this sign. Ofwel: ‘Let op! Dit bord heeft scherpe randen. Raak de randen van dit bord niet aan.’ Het is natuurlijk een grapje, maar ik moet vaak aan dat bord denken als ik vreemde of onhandige verkeersborden tegenkom. Ik zeg erbij: het is ook niet altijd gemakkelijk om goede en duidelijke verkeersborden te maken.

Onlangs zijn de laatste huizen van de wijk Valleipark gebouwd. Daarom wordt de weg er nu opnieuw bestraat en is er tijdelijk geen doorgaand verkeer mogelijk. Om iedereen dat te laten weten dat de weg dicht is, staan er her en der in ons dorp borden dat ’t Sluisje is afgesloten en dat je een omleidingsroute moet volgen om in Valleipark te komen. Wij Leusdenaren snappen dat, maar wat als je niet uit Leusden komt? Weet je dan waar ’t Sluisje is? Wij maakten afgelopen voorjaar zoiets mee in Haarlem, op weg naar het strand. Er was een omleidingsroute, maar wij wisten niet of de afgezette weg op ons traject lag. We werden er onzeker van en we hebben eindeloos gedwaald. Onze Tomtom werd er gek van.

Het bord kan dus ook betekenen: ‘Wees erop voorbereid dat je moet stoppen als Amber haar borsten onverwacht laat zien.’

Er zijn ook nog andere verwarringen met verkeersborden. Ik ben vaak op bezoek geweest bij mijn zus in Canada. Daar zag je vaak een verkeersbord met in hoofdletters deze tekst: Prepare to stop when amber flashing. Het betekent dat je erop voorbereid moet zijn om te stoppen als het een oranje knipperlicht aan staat. Maar het woord ‘flashing’ heeft onder jongeren ook ene andere betekenis, namelijk dat een meisje onverwacht haar truitje omhoog doet en haar borsten laat zien (jaja, jongeren doen soms rare dingen). En amber betekent niet alleen oranje, maar het is ook een meisjesnaam: Amber. Het bord kan dus ook betekenen: ‘Wees erop voorbereid dat je moet stoppen als Amber haar borsten onverwacht laat zien.’

Vlak voor de zomervakantie werd de kruising (eigenlijk vind ik het een T-splitsing) Asschatterweg / Torenakkerweg gereconstrueerd. Ik had een zwaar hoofd in de aanpassing, maar het is mooi geworden. Niet alleen dat: het is overzichtelijker en dus beter en veiliger voor het verkeer. Ter gelegenheid van de reconstructie is ook het dubbele fietspad aan de kant van de Eurowoningen veranderd in een eenrichtingsfietspad. En daar duikt de bordenkwestie weer op. Wie in de nu verboden rijrichting fietst, ziet een blauw bord met een fiets erop. Dwars over het bord met fiets staat een oranje (amber!) streep. Ik denk dat daarmee bedoeld is, dat je er niet mag fietsen, maar volgens de website van de rijksoverheid betekent zo’n bord ‘einde verplicht fietspad’. Het ronde bord dat er zou moeten staan, moet een rode rand hebben, want het is verbodsbord. Met het bord dat er nu staat, mogen zelf auto’s het fietspad inrijden, tegen de rijrichting in.

Niet proberen, hoor, al kun je er geen boete voor krijgen.

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com

advertentie
advertentie