Afbeelding
Pixabay

‘Avondklok schuift een half uur op’

20 januari 2021 om 09:02 Corona Coronavirus

LEUSDEN (ANP) De avondklok schuift in het laatste plan van het demissionaire kabinet een half uur op. Het moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur, melden ingewijden woensdag. De avondklok moet mogelijk vrijdag al ingaan en duurt vermoedelijk tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari.

Zo moet het onder meer makkelijker worden voor kinderen om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het voorstel. Verder mag er thuis nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee. Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De ingewijden waarschuwen dat de plannen nog steeds kunnen veranderen. De extra maatregelen zijn volgens het demissionaire kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de ‘oude’ variant.

Volgens het OMT zal het aantal besmettingen door de avondklok dalen. Het reproductiegetal (de R-waarde: het aantal mensen dat een persoon kan besmetten) zou door de invoering met 8 tot 13 procent kunnen dalen. Dat blijkt uit onderzoek in het buitenland.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) willen de plannen aan het begin van de middag op een persconferentie bekendmaken. Daarna wordt er dan in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Daar ligt de avondklok gevoelig, maar de steun ervoor lijkt toe te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie