Afbeelding
Daan Bleuel
Video

Voltallig college bindt de strijd aan met corona-kilo’s

31 maart 2021 om 10:30 Corona

LEUSDEN Onder leiding van voormalig top-judoka en sportschoolhouder Theo Meijer heeft het college dinsdagmiddag, op de ‘spinning’-fiets de strijd aangebonden met de coronakilo’s.

door Daan Bleuel

Meijer -gelet op de soepele fietstred nog steeds in blakende vorm- stuurde de wethouders Kiel (VVD), Vos (CDA), Van Beurden (GroenLinks/Pvda), samen met burgemeester Gerolf Bouwmeester over een virtueel parcours, met.een aantal venijnige klimmetjes. Het optreden past in de ‘coronakilochallenge’, een initiatief van Leusdense sportscholen en healthondernemers om plaatsgenoten in beweging te krijgen.

MAMIL ,,Weet je wat ‘mamil’ betekent?’’, vraagt burgemeester Bouwmeester als hij zijn hypermoderne hometrainer voor de deur van het Huis van Leusden bestijgt. ,,Middle aged man in lycra’’, vervolgt hij zonder het antwoord af te wachten. De afkorting verwijst naar groepjes oudere mannen die -vaak bloedfanatiek en in uitrustingen van professionele wielerploegen- in groepjes de fietspaden in de regio onveilig maken. ,,Het is misschien niet erg flatteus, maar om te fietsen is het ideale kleding’’, gaat Bouwmeester verder. Om zijn stevige dijen spant de fietsbroek naadloos als een tweede huid.

Bouwmeester trekt er zelf regelmatig op uit met zijn racefiets. ,,Laatst ben ik de Amerongse Berg nog over geweest’’, vertelt hij, terwijl hij zich klaarmaakt voor de warming-up. ,,Van de korte kant hoor’’, klinkt het haast verontschuldigend. Kennelijk telt voor de échte fietser de korte beklimming van de Amerongse Berg nauwelijks mee.

‘WEER AAN HET WERK!’ ,,Laten we een beetje opschieten’’, begint wethouder Patrck Kiel ineens. ,,Als de fotograaf zo weg is, kunnen wij weer aan het werk’’, grapt hij. Hij krijgt de lachers op zijn hand. Maar trainer Theo Meijer is streng voor zijn leerlingen: ,,We hebben 55 minuten afgesproken’’, klinkt het. Hij kijkt erbij alsof daar ook geen minuut van af zal gaan.

Op het ritme van speciaal voor de gelegenheid uitgezochte muziek, die ondersteund door een stevige beat uit de versterker schalt, neemt Meijer zijn groepje mee op een virtueel fietsrondje door de regio. Daarbij moet zo nu en dan ook hoogteverschil worden overwonnen. Soms niet meer dan het viaduct op de Heiligenbergerweg, soms puisten als de Amerongse Berg. Maar dan van de lange kant..

WEERSTAND Meijer legt uit hoe de deelnemers de weerstand op de fiets kunnen aanpassen door aan een knop te draaien. ,,Pas als het trappen zwaar wordt, kun je eventueel ook in de pedalen gaan staan tijdens het klimmen’’, legt hij uit. ,,Ik weet niet of ik dat kan doen’’, reageert burgemeester Bouwmeester. Hij verontschuldigt zich voor een kwetsbare knie. ,,Nog meer excuses?’’, vraagt Meijer stoïcijns aan de anderen. ,,Ik heb last van mijn rug’’, laat wethouder Wim Vos daarop weten.

Toch past waardering voor het viertal (ook wethouder Van Beurden klom op de spinning-fiets), dat zich -onder fantastische weersomstandigheden- in het zweet werkte om een initiatief van Leusdense sportscholen en andere ‘health’-ondernemers te ondersteunen. Bij de start van de actie, op 1 maart, onderscheidde wethouder Vos zich al toen hij zich leende voor een video ter ondersteuning van het initiatief.

CORONAKILOCHALLENGE Het gaat bij de coronakilochallenge om een online-programma dat zes weken duurt. Het is bedoeld om plaatsgenoten in beweging te krijgen. Deelnemers kunnen aan de hand van instructievideo’s een bewegingsprogramma volgen. Dat is nodig, denken de initiatiefnemers, omdat door het gebrek aan mogelijkheden om in georganiseerd verband te sporten conditieverlies en gewichtstoename op de loer liggen. Terwijl allerwegen wordt aangenomen dat fitheid ook kan bijdragen om eventuele infecties met het coronavirus (en andere infectieziekten) beter te doorstaan.

Maar het programma dat de initiatiefnemers aanbieden gaat verder dan het aanbieden van bewegingsvideo’s alleen. Belangstellenden kunnen ook eetadviezen krijgen en andere tips voor een gezonde leefstijl. Ook voor mensen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is, biedt de site nuttige informatie.

WORK-OUT De coronakilochallenge is een initiatief van Sport 2000, Theo Meijer Sport, Martine du Floo, Vincy van Oostenbrugge en ‘het gezonde centrum Omnis’. Bij de afsluiting van de challenge bieden de organisatoren een gratis work-out aan voor vier personen. Belangstellenden kunnen zich daarvoor opgeven via de site.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie