Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Voorjaarscontrole voor de bijenkoninginnen

1 mei 2021 om 19:00 Dieren

ACHTERVELD Alles heeft zo haar eigen moment. De imkers op boerderij Groot Zandbrink controleerden daarom afgelopen week de vruchtbaarheid van iedere koningin in de verschillende bijenvolken.

Door Arnoud J Schaaij

In de basis een eenvoudig werkje: bekijk hoeveel cellen in de honingraten voorzien zijn van een dekseltje van was en je weet of de koningin veel of weinig eitjes legt. Maar deze imkers registreerden ook nauwkeurig welke vlakken aaneengesloten cellen met eitjes gevulde cellen bevatten. En dat alles in alle rust om de bijenvolken zo min mogelijk te verstoren.

De bijen op Groot Zandbrink bestuiven de bloemen en gewassen in de moestuin en akkers rondom de boerderij waar niet alleen veel aandacht is voor authentieke werktuigen maar het verbouwen van gewassen ook gebruikt voor voor educatie. De bijenvolken zijn op open dagen te bewonderen.

De imkers waren dik tevreden over de prestaties van de koninginnen. Het noeste werk van de koninginnen en hun bezige bijen zag er goed uit en dat is een goed teken voor de komende zomer.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie