Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Hoeveel Leusdenaren zijn er nog die de bevrijding meemaakten?

5 mei 2021 om 12:29 Historie

LEUSDEN Naar schatting maakten 1,3 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Veruit het grootste deel van hen was destijds een kind. Ongeveer 38.000 Nederlanders die nu nog leven, waren destijds al volwassen. Dat blijkt uit CBS-cijfers.

Volgens het CBS waren 2.529 inwoners van Leusden (8,3 procent) al geboren ten tijde van de bevrijding. Van deze groep inwoners waren er slechts 73 al volwassen tijdens de bevrijding in 1945.

Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit meer dan 1,8 miljoen Nederlanders, sindsdien is deze groep met bijna een derde geslonken.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (15,4 procent), Bergen en Heemstede staan bovenaan in de lijst. Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn en Breda relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.

Vandaag is het exact 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters, en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen. Een half jaar later - begin mei - gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Texel en Schiermonnikoog bleven in eerste instantie alsnog bezet, maar werden in de maand daarna alsnog bevrijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie