De Asschatterkeerdekade.
De Asschatterkeerdekade. Rienk Visser

Rienk Visser brengt boek uit: ‘Is getekend: gemeente Leusden’

Kunst

LEUSDEN Rienk Visser, lid van het Leusdens kunstenaarscollectief Artiplu heeft een boek uitgebracht met pentekeningen van herkenbare mooie locaties, objecten en gebouwen in de gemeente Leusden, voorzien van informatie.

De gemeente Leusden ligt in een zeer gevarieerd natuurgebied. Hierin wisselen landerijen, bossen, heidevelden en bebouwing elkaar af. Al wandelend of fietsend zijn In de gemeente Leusden tal van mooie en bijzondere plekken, objecten en gebouwen te vinden, schrijft Visser. Soms bij verrassing, ook voor mensen die al lang in Leusden wonen. De gemeente heeft dan ook een zeer lange en rijke historie, die teruggaat tot de Bronstijd en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een prachtig woongebied, met tevens ruimte voor industrie, facilitaire bedrijven en organisaties, winkelcentra en cultuur. Veel lokale kunstenaars die actief zijn in Leusden doen hier ook de nodige inspiratie opdoen.

Al wandelend of fietsend zijn In de gemeente Leusden tal van mooie en bijzondere plekken, objecten en gebouwen te vinden

Eén ervan is dus Visser zelf. Vanuit zijn vakgebied architectonisch lichtontwerpen heeft hij altijd te maken gehad met het effect van licht op de beleving van de ruimte en alles wat hierin staat en wat de buitenkant betreft met die van het gebouw. ,,Licht is hierbij niet alleen belangrijk voor de waarneming van kleuren, maar ook op die van vormen en structuren. Door de richting van het licht en schaduwvorming worden vormen als driedimensionaal herkenbaar, Bij diffuus licht, zoals bij een bewolkte dag, lijken objecten veel platter en komen minder uit de verf.”

SFEER IN GRIJSTINTEN ,,Bij het maken van pentekeningen wordt dit nog belangrijker, omdat alleen dan nog zwart-witcontrasten de illusie van vormen, structuren en textuur tot uitdrukking kunnen laten komen. Voor een bepaalde sfeer kunnen grijstinten worden gerealiseerd met behulp van water en penseel.” 

Vijf ervan zijn al eerder te zien geweest tijdens de laatste expositie van Artiplu en afgelopen november op de grote informatieschermen Van Afas. Ze hangen nu, tot het nieuwe theaterseizoen wordt geopend, in Theater De Tuin.

BOEK Door overleg met de gemeenste ontstond het idee om nog meer tekeningen te maken en deze te bundelen in een boek. Omdat veel locaties een meer of minder lange geschiedenis kennen, zijn de tekeningen voorzien van achtergrondinformatie over de getekende situatie. Op sommige plekken hebben ook andere bouwwerken gestaan, die interessant genoeg zijn om er iets over te vertellen. Hierbij is hij geholpen door José Huurdeman en Jonjon Blom van de Historische kring Leusden. Het boek heeft de titel ‘Is getekend: gemeente Leusden’ gekregen met een voorwoord van de burgemeester.

Het boek is gedrukt op A4-formaat (liggend) met een hard kaft en heeft 48 pagina’s. De prijs van het boek bedraagt 27,45 euro. Meer informatie is te verkrijgen bij Rienk Visser via rienk.visser@casema.nl en het boek is vooralsnog ook alleen via deze weg te bestellen. Bestelde boeken worden in Leusden gratis bezorgd. Hierbuiten worden verzendkosten in rekening gebracht.

De Zandbrinkermolen, geschilderd op de silo van een diervoederfabriek.
De kerk van Oud-Leusden.
Het revu heuveltje bij Hoeve Groot Zandbrink.
De kerktoren van Oud-Leusden.
advertentie
advertentie