De kinderen zijn regelmatig te vinden in hun moestuin.
De kinderen zijn regelmatig te vinden in hun moestuin. Mariska Stehouwer

Kinderen creëren eigen moestuin op speelplein

16 juli 2019 om 07:03 lokaal

LEUSDEN Op één van de vele speelpleinen dat Leusden-Zuid rijk is, hebben de aanwonende kinderen een eigen moestuin gecreëerd. Met een beetje hulp van de moeders, Anne, Demelza, Netty en Yvonne wordt er veel gezaaid en vooral geoogst. Een hele reeks kinderen, Femke, Floor, Jary, Lenieke, Lieke, Maaike, Marijn, Miro, Ruben en Sara, variërend in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar, zijn regelmatig te vinden in hun eigen moestuin.

Mariska Stehouwer

Op de vraag hoe het idee voor een moestuin ontstond, vertellen de moeders dat het weleens tijdens een gezamenlijke barbecue en borrel ter sprake was gekomen. Op het moment dat de grote kastanjeboom dat het plein rijk was, schade had geleden en weggehaald was door de groenvoorziening, was het zover. ,,De gemeente had een klein boompje terug gezet met daaromheen gras. Zo zijn we vorig jaar gewoon maar begonnen met twee kleine stukjes voor plantjes. Met stenen die we zelf over hadden ontstonden er kleine paadjes."

FRUITBOOMPJES Met gerecycled materiaal bouwden de pleinbewoners steeds meer. Er werden composthopen gemaakt waarvan de eerste compost al gebruikt is. Thuis begonnen ze met het zaaien van de 'moestuintjes' van Albert Heijn en de zaailingen werden geplant in de moestuin. ,,Dit jaar hebben we het grootser aangepakt. Er zijn fruitboompjes gekocht en kerstbomen zijn gepland ter bescherming van de bal, want er wordt op het plein ook nog gewoon gevoetbald. Kinderen hebben takken gezocht in het bos om een wigwam te bouwen voor de courgettes."

PLUKKEN BLIJFT HET LEUKST ,,Als er bijvoorbeeld tuinbonen zijn geoogst dan wisselen we recepten uit. Er is veel variatie aan groenten zoals andijvie, courgette, palmkool, peultjes en tomaten. Zo zien de kinderen hoe alles groeit en wat je ervoor moet doen voordat de groente op je bord ligt. Behalve zaaien moet er ook onkruid weggehaald worden en als het niet regent moet er water worden gegeven. Vruchten plukken blijft wel het leukste." Kruiden staan er ook in alle soorten en soms wordt er een kind op uit gestuurd tijdens het koken om rozemarijn, basilicum of chocolademunt te halen voor bij het gerecht.

,,Verser dan dit wordt het toch niet?" De moestuin blijft zolang het leuk is. Het is, zo denken de moeders, een succes omdat het geen moeten is en iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Er zijn ook geen afspraken gemaakt over hoe de oogst verdeeld wordt. ,,Dat gaat gewoon op een natuurlijke manier. We hebben een groepsapp gemaakt en als er iets geoogst kan worden dan delen we dat met elkaar."

AANTREKKINGSKRACHT De moestuin zorgt voor meer contacten op het plein. ,,De oudere bewoners lopen vaak langs voor een praatje en een ander zaait zonnebloemen." De saamhorigheid rondom de pleintjes is groot en blijkt een aantrekkingskracht te hebben op jonge gezinnen. Drie van de vaders groeiden zelf op in Zuid en wilden niets liever dan hier weer terugkomen met hun eigen gezin. ,,De pleintjes zijn het speelterrein voor de jonge kinderen en er is altijd wel een ouder die de kinderen in de gaten kan houden. Er is nog sociale controle op een prettig manier."

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie