Noodopvang Villa Buitenhof.
Noodopvang Villa Buitenhof. Mariska Stehouwer

Noodopvang in Villa Buitenhof

23 maart 2018 om 07:40 lokaal

LEUSDEN Villa Buitenhof werd afgelopen jaar in gebruik genomen als tijdelijke opvang voor volwassen Leusdenaren die even een plek voor zichzelf nodig hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die vastlopen in een proces van echtscheiding, mensen met schulden of jongeren met problemen thuis. Villa Buitenhof is een gezamenlijk project van de Raad van Kerken Leusden, Woningstichting Leusden en Larikslaan2.

Mariska Stehouwer

Via de diaconie, die de ogen en oren van de kerkelijke gemeenschap vormen, kwamen er wel eens voorbeelden van onhoudbare huiselijke situaties naar voren. Carola van den Heuvel van De Raad van Kerken Leusden pakte dat op en gaf deze signalering door aan wethouder Erik van Beurden. In overleg met WSL en Larikslaan2 werd een oplossing bedacht. De oorspronkelijke vakantiewoning van Lisidunahof stond anderhalf jaar leeg en zou na een opknapbeurt een ideale plek zijn.

Bij de oecumenische Pinksterviering op 't Plein heeft de Raad van Kerken Leusden behalve het collectegeld ook om hulp gevraagd om deze woning instapklaar te maken. ,,We kregen 140 paar helpende handen aangeboden. Marco van de Ploeg wilde de rol van coördinator op zich nemen en in korte tijd is de hele woning aangepakt. We hadden zelfs een team dat de styling wilde doen,'' geeft Van den Heuvel aan.

RUST Inmiddels hebben vier personen gebruik gemaakt van deze noodopvang. Voor de één bood het een uitkomst omdat hij in scheiding lag, voor de ander als overbrugging tot een andere woonruimte vrij kwam. Een ex-bewoner wil anoniem zijn ervaring delen met de betrokkenen. Door een kennis was hij op de hoogte gebracht van deze voorziening en na aanmelding werd er een contract opgemaakt. ,,Je kon zien dat er met veel liefde en aandacht aan het huis was gewerkt. Alles was aanwezig en schoon en fris. Het geeft rust in een tijd waarin er van alles moet. Het is fijn dat de locatie in Leusden ligt waardoor alle bezigheden door kunnen gaan.'' De voorziening is in principe voor drie maanden. In die periode moeten de bewoners hulp accepteren van Larikslaan2 of een andere organisatie om actie te ondernemen en een oplossing voor de langere termijn te regelen. Het is goed dat het tijdelijk is, geeft de ex-bewoner aan, maar het zou fijn zijn als een eventuele uitloop mogelijk is. De betrokkenen nemen deze suggestie mee.

CONTACT De opvangwoning, waarin drie royale units beschikbaar zijn en waarbij de huiskamer en woonkeuken worden gedeeld, is beschikbaar zolang de plannen voor nieuwbouw op deze locatie nog niet worden uitgevoerd. Op dit moment heeft Villa Buitenhof één bewoner en zijn er twee units beschikbaar. Inwoners die in een onhoudbare thuissituatie zitten kunnen contact opnemen met Larikslaan2. Ronald Roelofs, consulent bij Larikslaan2, vertelt: ,,In een gesprek bekijken we of de Villa een oplossing is voor de situatie. Daarbij kijken we ook naar de samenstelling van de bewoners. Hoewel het woonoppervlak royaal is en iedereen een eigen unit heeft, woon je wel met onbekenden onder één dak. Ook kijken we of, en welke begeleiding er eventueel nodig is. Zo heeft de Villa nu een bewoner die er met ambulante zorg prima tijdelijk kan wonen en zo leert om zelfstandiger te worden."

Meer informatie is te verkrijgen via Larikslaan2, telefoonnummer: 033-3034444.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie