Sosse Serpenti aan het werk aan de muurschildering aan de Ganskuijl in Amersfoort.
Sosse Serpenti aan het werk aan de muurschildering aan de Ganskuijl in Amersfoort. Privé Sosse Serpenti

Sosse Serpenti in finale Kunstbende

29 juni 2018 om 06:26 lokaal

LEUSDEN In de Westergasfabriek in Amsterdam vindt zaterdag de finale plaats van Kunstbende, een wedstrijd voor nieuw en jong creatief talent. De 16-jarige Sosse Serpenti uit Leusden is finaliste in de categorie Expo.

Mariska Stehouwer

Het interview vindt plaats tijdens het maken van een muurschildering aan de Ganskuijl in Amersfoort. De eigenaren van de muur vroegen creatieve scholieren van het Corderius College om de muur te beschilderen. Het werk van Sosse is duidelijk anders dan de overige creaties. Een eigen stijl lijkt de jonge kunstenares al te hebben ontwikkeld, een combinatie van Pop Art en Art Nouveau.

VOOROPLEIDING Op de cijferlijst van haar net behaalde havodiploma staan drie tienen genoteerd bij het vak tekenen. Het creatieve zat er altijd al wel in, geeft Sosse aan en ze heeft toegewerkt naar toelating op ArtEZ, hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. ,,Eigenlijk willen ze liever niet dat je al een eigen stijl hebt ontwikkeld bij toelating op de Kunstacademie. Daar willen ze je het eerste jaar de basis leren door met zoveel mogelijk verschillende kunststromingen kennis laten maken. Gelukkig ben ik, mede door mijn portfolio toch aangenomen. Afgelopen jaar heb ik daar al de vooropleiding gevolgd en ook volg ik al vijf jaar teken- en schilderlessen bij Scholen in de Kunst." Het maken van het werk kostte veel tijd. Sosse heeft een logboek bijgehouden met tijd en de opbouw en schetsen van het uiteindelijke ontwerp. ,,Totaal ben ik er wel 200 uur mee bezig geweest."

TABOES Inspiratie voor de wedstrijd vond Sosse in het thema 'Taboes in de Westerse Wereld'. ,,Ik ben gaan brainstormen en heb alle aspecten van taboes waar ik aan dacht in één werk verwerkt. Voor mij was dit de eerste keer dat ik met acryl werkte dus ook spannend om te zien hoe dat ging." In het juryrapport staat dat ze het materiaal goed beheerst en dat ze lef heeft gehad door de taboes uit te werken. Dat haar schilderij reacties uitlokt bleek al op de dag dat ze het schilderij meenam in de trein naar de voorrondes. ,,Onderweg kreeg ik veel reacties, gelukkig ook wel positieve."

MASTERCLASS De wedstrijd bestaat uit een aantal fases. De start is een dag vol workshops met voor elk van de acht categorieën genoeg inspiratie. Na een voorselectie gingen de jonge creatievelingen door naar de provinciale voorrondes. Voordat de finalisten 30 juni in de Westergasfabriek verschijnen mogen ze nog deelnemen aan een masterclassweekend.

OUT OF THE BOX ,,Helaas ben ik dan naar een festival dus daar kan ik niet aan deelnemen. Wel ben ik bij de workshops in Zwolle geweest waar we hebben geleerd om met karton in 3D te werken. Voor mij was dat wel out of the box denken maar erg leuk om te doen. Ook was het erg leuk om medefinalisten te ontmoeten. Eerst dacht ik aan hen als concurrenten maar nu zie ik het meer als ervaring opdoen en gun ik iedereen wel de overwinning."

Tickets voor dit festival zijn te verkrijgen op www.kunstbende.nl. Meer werk zien van Sosse kan op haar instagramaccount @sosserpenti.

Taboes in de Westerse Wereld nam Sosse als thema voor haar werk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie