Afbeelding
Valerie Kuypers

Leusden wil meedenken over uitbreiding oefenlocaties Defensie in eigen gemeente

15 februari 2024 om 17:08 Maatschappelijk

LEUSDEN Het gemeentebestuur van Leusden wil dat het ministerie van Defensie de gemeente actief betrekt in de zoektocht naar meer ruimte op haar grondgebied voor militaire oefeningen en bewegingen van divers materieel. Dat heeft het college van B en W het ministerie laten weten in een brief. In onze regio kijkt Defensie naar mogelijkheden om op of rond de Leusderheide haar activiteiten uit te breiden.

Meer oefeningen, vervoer en opslag van materiaal kunnen gevolgen hebben. Daarbij denkt het college van B en W aan: ,,bestaande kwaliteiten zoals de bijzondere natuurkwaliteiten en cultuurhistorische waarden van de Leusderheide en omgeving en de Ieefomgeving voor omwonenden”.

KANSRIJKE PLEKKEN Zo is het gebied ten westen van bos Den Treek ook in beeld voor ander of meer gebruik voor recreatie, natuurontwikkeling en mobiliteit. Daarnaast ziet de provincie Utrecht het meest westelijke deel van oefenterrein de Leusderheide als een van de meest kansrijke plekken voor het plaatsen van windmolens.

Er is nog een heel kleine kans dat er een extra kazerne in of in de nabijheid van Leusden wordt gebouwd. Omdat deze mogelijkheid door Defensie nog niet voor 100% kan worden uitgesloten, wil het college daar ook graag bij betrokken worden.

AANVULLEND ONDERZOEK Voordat duidelijk is wat de wensen en mogelijkheden zijn in Leusden doet Defensie nog aanvullend onderzoek om tot een voorkeurslocatie te komen. Ook komt er een plan milieu-effectrapportage om tot een voorkeurslocatie voor iedere opgave te komen.

Omdat de plannen nu in de maak zijn vraagt de gemeente nu om vanaf nu actief bij het vervolg te betrekken, als het de gemeente en haar directe omgeving raakt. ,,Het college ziet het als haar verantwoordelijkheid om de zorg voor veiligheid te ondersteunen, als dit haalbaar en mogelijk is”, zegt het in een brief aan Defensie.

Door de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld richt Defensie zich meer op de bescherming van het eigen grondgebied en dat van NAVO-bondgenoten. Binnen de NAVO wordt ook meer van de krijgsmacht gevraagd: ,,Meer activiteiten betekent dat er meer ruimte nodig is: om te oefenen, voor infrastructuur, munitieopslag en nieuwe of aangepaste vergunningen”, legt het ministerie uit.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie