Vera Verburgt en Arnoud Knoop van Rotary Leusden overhandigen symbolisch eieren aan Henk van de Wolde van Voedselbank Leusden. In werkelijkheid krijgen de drie voedselbanken samen ruim 16.000 euro, een bedrag dat ze vrij mogen besteden.
Vera Verburgt en Arnoud Knoop van Rotary Leusden overhandigen symbolisch eieren aan Henk van de Wolde van Voedselbank Leusden. In werkelijkheid krijgen de drie voedselbanken samen ruim 16.000 euro, een bedrag dat ze vrij mogen besteden. Rotary

Ruim 16.000 euro voor drie voedselbanken in de regio

11 juni 2020 om 11:23 Maatschappelijk

LEUSDEN De zeven Rotaryclubs in Amersfoort, Leusden en Woudenberg/Scherpenzeel hebben gezamenlijk actie gevoerd voor de lokale voedselbanken. Doel was om zoveel mogelijk geld op te halen voor de voedselbanken, zodat zij daar eieren voor kunnen kopen, 'een product dat maar zelden wordt aangeleverd'. Het uiteindelijke bedrag dat aan de voedselbanken wordt overgemaakt is 16.102 euro. 

Met dit bedrag kunnen ook andere producten worden aangeschaft die nodig zijn voor het toenemende aantal klanten. Henk Jan Witteveen van Rotaryclub Amersfoort Stad: ,,Je moet echt wel even wat overwinnen om een voedselpakket aan te vragen. Mensen nemen die stap tóch, omdat ze het anders niet redden. En nu zijn er door de crisis ook nog aardig wat klanten bij gekomen. Voedselbanken krijgen de meeste producten gedoneerd, maar kunnen daar niet altijd een volwaardig pakket van samenstellen. Wij hebben gevraagd waar de meeste behoefte aan is, en in feite komt dat neer op geld. Daarmee kunnen de voedselbanken zelf kopen waar een tekort aan is.” Omdat de actie rond Pasen speelde, is als thema ‘eieren’ gekozen.

Het bedrag dat bij elkaar werd gesprokkeld, is door de zeven Rotaryclubs verdubbeld en werd dinsdag 9 juni officieel bekendgemaakt en symbolisch overhandigd. Het geld zal volgens een verdeelsleutel worden verdeeld over de drie voedselbanken in Amersfoort, Leusden en Woudenberg.

CIJFERS Door de coronacrisis zijn veel mensen in problemen gekomen en dat merken ze vooral bij de voedselbank in Amersfoort. Vanaf maart hebben zich pakweg 150 nieuwe klanten aangemeld. Normaliter zijn dat er veel minder in zo’n periode. Overigens is een deel daarvan ook alweer uitgestroomd. Het totale aantal huishoudens staat momenteel op circa vijfhonderd weekklanten en tachtig maandklanten. In Leusden zijn er circa vijf klanten bijgekomen en staat het totale aantal huishoudens nu op 67. Het aantal klanten in Woudenberg/Scherpenzeel blijft stabiel en schommelt al een tijdje rond de twintig. De voedselbanken denken dat het aantal klanten de komende maanden verder zal toenemen.

'TOEVOER LOOPT TERUG' Waar in het begin van de crisis bij de voedselbanken veel producten werden afgeleverd door vooral horecabedrijven, bedrijfskantines en groothandels, begint de toevoer nu terug te lopen. Annita van Nieuwenhuizen van Voedselbank Amersfoort: ,,Het voelt heel dubbel. We kregen veel mooie spullen binnen, maar dat had door de crisis een vervelende achtergrond. Wij zien deze leveranciers natuurlijk liever niet terug als klant. Maar we zien wel een toeloop, en daar maken wij ons grote zorgen over."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie