De ‘Wijkvrijwilligers van het jaar’ Mariska Stehouwer en Froukje Heijdt-Bijkerk met de wisseltrofee.
De ‘Wijkvrijwilligers van het jaar’ Mariska Stehouwer en Froukje Heijdt-Bijkerk met de wisseltrofee. Sofie Stehouwer

Froukje en Mariska verkozen tot ‘Wijkvrijwilligers van het jaar’

12 januari 2021 om 10:33 Maatschappelijk

LEUSDEN Afgelopen zaterdagavond werd tijdens de online Nieuwjaarsborrel van Wijkvereniging Leusden ZeT (Zuid en Tabaksteeg) de ‘Wijkvrijwilliger van het jaar’ bekend gemaakt. Froukje Heijdt-Bijkerk en Mariska Stehouwer zijn verkozen tot ‘Wijkvrijwilligers van het jaar 2020’ en ontvingen de wisseltrofee waar zij een jaar lang mee mogen pronken.

Froukje en Mariksa zijn de drijvende krachten achter Crea ZeT. Froukje is de oprichter van het Brei- en Haakcafé waarin ze elke week met een fijne club wijkbewoners creatief bezig is en ondertussen lief en leed delen en voor elkaar klaarstaan. Mariska schreef regelmatig over Leusden ZeT in de Leusder Krant, maar paste haar talenten ook toe in de wijkkrant, de Leusder gaZeT. Beiden hebben geholpen met het inrichten van de verenigingsruimte, Het Lab in Antares, waarin hun tweewekelijkse Crea ZeT Atelier een gouden greep is. Wijkbewoners die ‘s avonds creatief bezig willen zijn, ontmoeten elkaar op een fijne plek en in ontspannen setting. Ondertussen werken ze samen met Maxima’s waar ze bijvoorbeeld hielpen met de organisatie van de jaarlijkse Hobbymarkt en onlangs hadden ze nog een bijdrage bij de totstandkoming van de pop-up kerstwinkel in Maxima’s.

GENOMINEERDEN Naast Froukje en Mariska waren ook Janske Bakker en Fenneke van der Vegte genomineerd voor de ‘Wijkvrijwilliger van het jaar’ verkiezing. Het is de derde keer dat de wijkvrijwilliger van het jaar verkozen wordt. Een vereniging als Leusden ZeT draait volledig op vrijwilligers die er stuk voor stuk voor zorgen dat alle prachtige activiteiten tot stand komen. Deze prijs is er dan ook eentje die eigenlijk voor alle vrijwilligers is.

Janske is de gastvrouw van de koffie- en theeochtend in Maxima’s. Dit is een vast moment in de week om elkaar te ontmoeten; even bijpraten en horen hoe het met elkaar gaat. Toen het wekelijkse uurtje door de coronamaatregelen niet door kon gaan, viel het de vaste bezoekers dan ook zwaar. Maar Janske ging niet bij de pakken neerzitten. Thuis organiseerde ze voor een klein clubje op verantwoorde manier alsnog de koffie- en theeochtend waardoor de groep er toch voor elkaar kon zijn. Dit alles organiseert Janske terwijl ze ook druk is als mantelzorger voor haar echtgenoot en ze allerlei hand- en spandiensten voor anderen in de wijk doet.

Fenneke nam het initiatief om het school- en buurtplein compleet te vernieuwen. Ze trommelde een groep vrijwilligers op en samen zorgden ze voor een nieuw ontwerp, maar ook voor de financiële middelen. De heuvels werden weggehaald en stenen gingen eruit. Daarvoor in de plaats kwam meer groen, nieuwe natuurlijke speeltoestellen en bestaande toestellen werden hergebruikt. Fenneke is een typische vrijwilliger die onopgemerkt blijft maar een monsterklus geleverd heeft waar alle kinderen in de wijk elke dag plezier van hebben.

Via de website www.leusdenzet.nl is de bekendmaking terug te kijken en het juryrapport na te lezen.

De drie genomineerden werden eerder verrast met bloemen: Fenneke van der Vegte, Janske Bakker, Froukje Heidt-Bijkerk en Mariska Stehouwer.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie