Berm bij de volkstuinen. Eiken verdwenen, een haag van meidoorn werd aangeplant. Later volgen vruchtbomen.
Berm bij de volkstuinen. Eiken verdwenen, een haag van meidoorn werd aangeplant. Later volgen vruchtbomen. Daan Bleuel

Eiken bij volkstuinen weggehaald vanwege overlast eikenprocessierups

24 februari 2021 om 10:00 Maatschappelijk

LEUSDEN Vanwege overlast van de eikenprocessierups heeft de gemeente 26 eiken rond een volkstuincomplex aan de Asschatterweg weggehaald. Voor verreweg de meeste, 24 van de 26, werd een nieuwe bestemming gevonden. De operatie vond eind januari plaats. 

door Daan Bleuel 

Het verwijderen van de eiken rond het volkstuincomplex is onderdeel van een herinrichtingsplan voor het groen bij de tuinen. Dat plan is opgesteld in samenspraak met het bestuur van de vereniging die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de volkstuinen. 

LANDGOED De uitgegraven eiken vonden deels hun weg naar stichting De Boom dat aan de Leusbroekerweg bezig is met de ontwikkeling van een landgoed. Zo’n 13 eiken kregen op die plek nieuwe kansen om zich verder te ontwikkelen. Vier bomen gingen naar een werknemer van een hoveniersbedrijf die de werkzaamheden uitvoerde. Twee bomen bleken ongeschikt om te verplanten. De kosten van de operatie zijn, volgens het college, evenredig verdeeld over de partijen die de bomen hebben ontvangen. 

Naast het weghalen van de eiken maakten snoei van de bosjes aan de kopse kant van het complex en de aanplant van vruchtbomen deel uit van het plan. De aanplant van de vruchtbomen en meidoornhagen moeten verzekeren dat het complex landschappelijk wordt ingepast in de omgeving. Het bestuur heeft voor dat deel van het herinrichtingsplan subsidie gekregen bij het fonds ‘Kleine landschapselementen’. 

MEIDOORNHAAG De meidoornhaag is inmiddels aangeplant, de vruchtbomen volgen in maart. In totaal komen er 24 verschillende soorten. Het onderhoud ervan zal onder verantwoordelijkheid van de volkstuinvereniging worden uitgevoerd. ,,Aan het eind van de zomer kunnen alle inwoners van Leusden hier een lekkere appel, peer of pruim plukken als ze daar zin in hebben’’, schrijft het college over het onderwerp in een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad. 

Een haag van Meidoorns moet de lelijke afrastering aan het zicht gaan onttrekken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie