Wethouder Wim Vos van Leusden (links) en Gedeputeerde Arne Schaddelee houden de nieuwe applicatie ten doop door een flinke punt bosbessentaart te nemen.
Wethouder Wim Vos van Leusden (links) en Gedeputeerde Arne Schaddelee houden de nieuwe applicatie ten doop door een flinke punt bosbessentaart te nemen. Daan Bleuel

Provincie houdt in Leusden ‘groen licht’-applicatie voor fietsers ten doop

3 juni 2022 om 13:05 Maatschappelijk

LEUSDEN Met een flink stuk taart en een fietsrondje door Leusden hebben wethouder Wim Vos van Leusden en Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht de ‘Schwung’-functionaliteit ten doop gehouden. 

door Daan Bleuel

Schwung’ is een toevoeging aan de provinciale, interactieve ‘Ik Fiets’-app die het gebruik van de fiets wil stimuleren. De ‘Schwung’-functionaliteit zorgt ervoor dat de fietser in veel gevallen voorrang krijgt bij met verkeerslichten beveiligde kruisingen. ,,Met Schwung zet je bijna geen voet meer aan de grond’’, probeerde wethouder Vos de werkwijze van de app plastisch te verbeelden. Met een flinke punt bosbessentaart werd de nieuwe functionaliteit vervolgens formeel ten doop gehouden. 

MIDDELPUNT Leusden was vrijdagmorgen voor de gelegenheid even het middelpunt van de provincie. Waarschijnlijk omdat een functionaliteit als ‘Schwung’ het beste werkt op plaatsen waar het verkeersaanbod niet al te groot is, laat ik me vertellen door één van de ambtenaren op de Leusdense afdeling Verkeerszaken. 

Gedeputeerde Schaddelee (ChristenUnie) vond het evenement belangrijk genoeg om er in hoogsteigen persoon bij aanwezig te zijn. ,,De Gedeputeerde is er zelfs voor op de fiets uit Bunnik gekomen’’, zei wethouder Vos -zelf een enthousiast fietser- met nauwelijks verholen bewondering. 

FIJNMAZIG NETWERK Schaddelee benadrukte nog eens dat de provincie er alles aan wil doen om het gebruik van de fiets te stimuleren. Recreatief, maar ook voor woon-werkverkeer. Uiteraard is een goed fietspadennetwerk daarvoor een belangrijke vereiste. ,,Maar we werken ook aan een fijnmazig netwerk van punten waar accu’s van elektrische fietsen opgeladen kunnen worden’’, voegde hij daaraan toe. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Wethouder Vos en Gedeputeerde Schaddelee hebben dankzij de app groen licht bij het oversteken van deze kruising in Leusden. - foto: Michiel Ton.com

Met de ‘Ik fiets’-campagne wil de provincie het fietsverkeer stimuleren. Dat gebeurt via een speciale app op een aantal manieren. Zo verzamelen fietsers punten met elke gereden kilometer. Punten die op enig moment via de appshop ingewisseld kunnen worden bij winkeliers in de regio.

GRENZEN VERLEGGEN Ook daagt de app de gebruiker uit om de grenzen te verleggen. ,,Op basis van jouw fietsgedrag ontvang je persoonlijke uitdagingen’’, zegt de app daar zelf over. Daarnaast biedt de app ook inzicht in het eigen fietsgedrag, bijvoorbeeld over het aantal afgelegde kilometers of het aantal uren dat op een fietszadel werd doorgebracht.

Schaddelee benadrukte dat de app, hoewel er veel specifieke data van de gebruikers wordt verzameld, ‘privacy-proof’ is. Kennelijk zijn de persoonlijke data zo afgeschermd dat ze alleen voor de gebruiker zijn en de applicatiebeheerder er verder niets mee kan.  

GROEN LICHT Aan die app is nu een ‘groen licht’-functionaliteit toegevoegd. ,,Toen ik daar thuis over vertelde werd dat door de pubers met enthousiasme ontvangen’’, vertelde Schaddelee. Kennelijk vonden ze dat nuttiger dan een kop koffie die via de app met korting zou kunnen worden aangeschaft.  

Om de proef op de som te nemen maakten de wethouder en de Gedeputeerde -met een flinke hoeveelheid genodigden in hun kielzog- een rondje door Leusden. En -toeval of niet- zeker vier van de vijf verkeerslichten die we tegenkwamen sprongen als op commando op groen toen de kopgroep de kruising naderde. Slechts één keer werkte het niet: ,,Teveel aanbod’’, luidde het even deskundige als berustende commentaar van één van de meefietsende ambtenaren. 

Wethouder Vos en Gedeputeerde Schaddelee hebben dankzij de app groen licht bij het oversteken van deze kruising in Leusden.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie